Njemačka kupuje raketne sisteme MEADS

MBDA je konzorcij koji čine italijanska Finemeccanica, Airbus grupa iz Velike Britanije i britanski BAE sistem (EPA)

Njemačka Vlada odlučila je kupiti odbrambene raketne sisteme MEADS, koje pravi Evropska odbrambena grupa MBDA i korporacija Lockheed Martin, umjesto Patriot sistema, kompanije Rayton, saopćili su Vladini izvori, potvrđujući izvještaje njemačkih i američkih medija.

Prema izvještaju njemačke televizije ARD, njemačka armija se odlučila za novu generaciju sistema MEADS (Medium Extended Air Defense Sistem), a vrijednost ugovora s kompanijama mogla bi iznositi 4,5 milijardi dolara.

MBDA je konzorcij koji čine italijanska Finemeccanica, Airbus grupa iz Velike Britanije i britanski BAE sistem, prenosi Tanjug.

Senator Charles Schumer je u New Yorku potvrdio da ga je o tome obavijestila njemačka ambasada u SAD-u.

Ta odluka je označila kraj teške borbe između kompanija za budući njemački raketni sistem, a Njemačku bi mogle slijediti Italija i Holandija narednih godina, prenosi Reuters.

Presreće dva cilja

Izvršna direktorica Lockheeda Marilyn Mayson je rekla prošlog mjeseca da se nastavlja velika potražnja za raketnim sistemima i da bi ugovor s Njemačkom mogao otvoriti vrata za porudžbine iz drugih zemalja.

Ona je navela da MEADS nudi zaštitu od raketnih napada u krugu od 360 stepeni, a pokazao je i sposobnost da istovremeno presreće dva cilja koja dolaze iz različitih smjerova.

SAD i Njemačka su potrošile nekoliko milijardi dolara razvijajući MEADS protekle decenije, kao nasljednika Patriot sistema, koji su SAD odlučio povući 2012. godine, pozivajući se na smanjenje budžeta.

Poljska je nedavno odlučila kupiti unaprijeđenu verziju Patriota umjesto MEADS-a.

Izvor: Agencije