Migranti u Italiji smišljaju šta dalje

Ujedinjeni narodi saopćili su kako je od početka godine 100.000 migranata preko Mediterana stiglo na europsko kopno.

Blizu 600 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka, svakog dana stiže na grčke otoke. Gotovo polovina dolazi na otok Lezbos.

Od januara, kada je čamcima stiglo 737 ljudi, broj se iz mjeseca u mjesec povećavao, da bi ih u maju bilo čak deset puta više.

Nakon što ih identificiraju i registriraju, stotine migranata dnevno pređu sa otoka na grčko kopno. U ovom trenutku blizu 2.500 njih čeka postupak registracije, a više od 1.000 čeka deportaciju.

Europske mornarice su samo tokom proteklog vikenda spasile blizu 6.000 migranata iz Sredozemnog mora. Migranti su prebačeni u prihvatne centre u Italiji, gdje razmišljaju o sljedećem koraku.

Dolazak tokom noći

Novinarka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid, razgovarala je sa nekima od njih na otoku Lampedusi.

„Stigli su usred noći, ne znajući ni gdje se tačno nalaze. Iscrpljeni, gladni, žedni i puni olakšanja zbog toga što su ratne strahote ostavili iza sebe. Ovo je centar u koji su dovedeni kad su te noći iskrcani s broda. Došli smo u centar nekoliko dana kasnije kako bismo vidjeli kako im je, navikavaju li se na novu sredinu i jesu li svi ovdje ili su neki već nastavili dalje“, kazala je.

Mnoge od žena spašenih prije samo nekoliko dana već su premještene na Siciliju, u drugi centar.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera