Majka paraliziranog dječaka: Zločini Izraela bez kazne

Borci za ljudska prava osudili su Ujedinjene nacije zbog objavljenog izvještaja o državama i oružanim grupama odgovornim za kršenje prava djece u sukobima, a u kojem je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izostavio Izrael i Hamas.

Više od 500 palestinske djece poginulo je u prošlogodišnjim izraelskim napadima na Gazu. Prema podacima UNICEF-a, stotine djece su poginule, hiljade ranjene, a većina njih živjet će s fizičkim i psihološkim posljedicama do kraja života.

Fatin Hijazy provodi dane njegujući sina Alija koji je gotovo potpuno paraliziran. Ranjen je prošle godine tokom 50-dnevnog izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze, kada je izraelska raketa pogodila zgradu pored njihove porodične kuće.

„Začula se snažna eksplozija. Ali je pao, a lobanja mu je napukla. Bio je u komi. Probudio se, ali je potpuno nepokretan. Kratko je išao na fizikalnu terapiju i trebali smo mu davati lijekove, ali sve je preskupo. Prije četiri mjeseca, morali smo prestati sa svim tretmanima“, kaže Alijeva majka.

Godišnji izvještaj

Više od 2.100 Palestinaca, većinom civila, poginulo je prošle godine tokom sukoba između Hamasa i Izraela. Više od 500 njih bila su djeca.

U godišnjem izvještaju o stradanju djece u sukobima, generalni sekretar UN-a oštro je kritizirao Izrael za ubijanje djece, nazvavši ga „neprihvatljivim”.

No, Ban je uklonio Izrael i Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, sa službene liste onih koji krše prava djece – očito pod pritiskom izraelskih i američkih zvaničnika.

„Umjesto da pokrenu diplomatski spor u UN-u ili na međunarodnoj sceni, bolje je zauzeti uravnotežen stav, stav prema kojem niko ne preuzima odgovornost za rat, rat za koji se svi slažu da je bio bespotreban“, smatra izraelski analitičar Yoni Ben Menachem.

No, to je slaba utjeha za Fatin Hijazy, koja kaže da, ne samo da njen sin nikad neće prohodati, nego krivci nikad neće odgovarati.

„Izvještaj UN-a je pristrasan u korist Izraela, jer je Izrael država koja je iznad zakona. Niko je ne kažnjava i ona zbog toga nastavlja činiti zločine. Izrael ubija i zatvara djecu, a niko ga ne može zaustaviti“, navodi ona.

Novinar Al Jazeere, Imtiaz Tyab iz Zapadnog Jerusalema javlja: „Grupe za ljudska prava gotovo su jednoglasno osudile odluku generalnog sekretara UN-a da ukloni Izrael i Hamas sa svoje liste zemalja i oružanih grupa koje krše prava djece, ustvrdivši da je Ban Ki-moon stavio politiku ispred potreba najranjivijih.“

Izvor: Al Jazeera