Čelnici G7 protiv fosilnih goriva

Sedam čelnika je navelo da je potrebna hitna i konkretna akcija u bavljenju klimatskim promjenama (AP)

Svijet bi trebao prestati koristiti fosilna goriva do kraja ovog stoljeća, objavili su čelnici G-7 u ponedjeljak, određujući ambiciozni, ali daleki cilj uoči globalnog summita o klimatskim promjenama u ovoj godini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u ovoj godini domaćin summita, vršila je pritisak na “dekarbonizaciju” globalne ekonomije – eliminiranje većine emisija ugljičnog dikosida iz sagorijevanja nafte, plina i ugljena.

Cilj za kraj stoljeća

Iako je cilj određen za kraj stoljeća, sedam čelnika je također navelo da je “hitna i konkretna akcija potrebna u bavljenju klimatskim promjenama“, prenosi Fena agenciju Reuters.  

Sagorijevanje fosilnih goriva oslobađa ugljični dioksid, koji zadržava sunčeve zrake i zagrijava  atmosferu.

Čelnici su se usuglasili da provode redukciju do 2050. godine, od 40 do 70 posto globalnih razina emisije stakleničkih plinova, koji se okrivljuju za globalno zagrijavanje.

Te brojke predstavljaju razočarenje za neke ekološke aktiviste, ali su čelnici priopćili da su preporučili “plafon” te emisije.

Oni su također priopćili da su se obvezali na “transformaciju energetskih sektora” u svojim zemljama kako bi stvorili manju emisiju ugljičnog dioksida.

Merkel traži jedinstveni stav

Merkel je odredila klimatske promjene kao ključnu temu summita, upravo kao i posljednji put kada je bila domaćin u 2007. godini.

Njezin cilj je da se postigne jedinstveni stav u grupi najrazvijenijih ekonomija svijeta u cilju boljeg zalaganja za te vrijednosti na klimatskom summitu u Parizu u prosincu.

Njezin stav je da bi pregovori s drugim zemljama – među kojima su vodeći emiteri stakleničkih plinova Kina i Indija – bili lakši ako bi razvijene zemlje zauzele zajednički stav. 

Izvor: Agencije