Oštro upozorenje i gnjev prema Grčkoj

Jean-Claude Junckera se smatra visokim dužnosnikom Evropske unije najnaklonjenijeg Grčkoj (Reuters)

Gnjev Europske unije prema Grčkoj otvoreno je provalio u nedjelju, kada je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ukorio ljevičarskog premijera Alekxsa Tsiprasa i upozorio da istječe vrijeme za postizanje dogovora o grčkom dugu kako bi se izbjeglo da Grčka ne bankrotira.

Neuobičajeno oštro Juncker je optužio Tsiprasa da iskrivljuje prijedloge međunarodnih kreditora za sporazum novac-za-reforme te da odugovlači s ponudom alternative.

Pozvao je Atenu da svoje ideje stavi na stol brzo, kako bi omogućila da se razgovori nastave na rubu summita EU – Latinska Amerika u srijedu u Bruxellesu.

Tsipras ponudu ocijenio apsurdnom

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su ona, Juncker i francuski predsjednik Francois Hollande informirali čelnike G7 skupine sedam industrijski najrazvijenih zemalja koji su se sastali u dvorcu Elmau u Bavarskoj o pregovorima o grčkom dugu.

“Ne bismo mogli reći da je problem riješen”, rekla je ona, dodajući kako još treba dosta raditi te da “nismo još došli do cilja”, prenosi Hina.

U Ateni je Vladin dužnosnik kazao da Grčka želi nastaviti pregovore “na političkoj razini”, kako bi došla do suglasnosti s zajmodavcima.

Međutim, eurozona i Međunarodni monetarni fond su jasno stavili do znanja da se prvo moraju usuglasiti brojke na tehničkim pregovorima prije nego može doći do političkog dogovora.

Očekivalo se da će se Tsipras vratiti u Bruxelles prošlog petka kako bi nastavio pregovore.

On je, međutim, suočen s otporom prijedlogu kreditora u svojoj stranci Syriza, umjesto toga otišao u Parlament u Ateni i osudio ponudu kao “apsurdnu”.

Juncker odbio telefonski poziv

“Nemam osobnih problema a Alexisom Tsiprasom, naprotiv. On je bio moj prijatelj, on jeste moj prijatelj. Ali, prijateljstvo kako bi se održalo mora imati neki minimum pravila”, rekao je na tiskovnoj konferenciji na summitu G7.

Upitan kada je zadnja šansa za Grčku da postigne dogovor i dobije hitno potrebna preostala sredstva od 7,2 milijarda eura iz programa financijske pomoći od 240 milijarda eura, Juncker je kazao: “Sasvim sigurno će biti rok.”

Nije spominjao datum, ali dužnosnici EU-a su rekli da je sporazum potreban ovaj tjedan, kako bi dao vremena da ministri i parlamenti odobre isplatu sredstava prije nego programu istekne rok krajem lipnja.

Jedan je dužnosnik EU-a rekao kako je šef EK-a u subotu odbio primiti telefonski poziv Tsiprasa, kako bi pokazao svoje nezadovoljstvo.

Juncker je potvrdio da ga je Tsipras pokušao nazvati, ali je kazao kako je prvo želio dobiti i proučiti grčki protuprijedlog prije nego ponovno razgovara s njim.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji predsjeda summitima EU-a, kritizirao je žučljivu retoriku ljevičarskog grčkog premijera protiv europskih zajmodavaca i MMF-a.

“Ako netko kaže: ‘Posudit ću ti novac ali mi ga, molim te, vrati u budućnosti’, ta osoba nije okrutni pljačkaš i nije istina da su dužnici uvijek moralni, a kreditori uvijek nemoralni”, rekao je Tusk novinarima.

O smanjenju mirovina se može pregovarati

Juncker je rekao kako je jasno kazao Tsiprasu prošli tjedan da su pojedine točke kojima se Grčka protivi poput zahtjeva da se ukine dodatak za najsiromašnije umirovljenike otvorene za pregovore ako Atena predloži alternative koje će donijeti jednaki iznos ušteda.

“Nije kazao Parlamentu da smo se već pozabavili tom temom”, rekao je šef EK-a.

Zasada nije bilo reakcije iz Tsiprasova ureda na kritike čelnika EU-a, ali je ministar financija Janis Varoufakis nastavio napade protiv grčkih kreditora u blogu u nedjelju.

“Još štednje se traži od gospodarstva koje je na koljenima, zemlji koja je podnijela više štednje nego ijedna druga u doba mira”, napisao je.

“Nema ponude za olakšavanje duga. Nema plana za jačanje ulaganja. A sigurno zasada nema ni ‘Govora nade’ za ovaj pali narod”, kazao je Varoufakis.

Pozvao je kancelarku Merkel da se obrati Grcima kako bi signalizirala da je Europa spremna učiniti kraj zahtjevima za štednjom, kao što je američki državni tajnik James F. Byrnes pružio nadu Nijemcima u proslavljenom govoru 1946. godine, nakon Drugog svjetskog rata.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da tri četvrtine Grka želi ostati u eurozoni, a većina želi da Vlada postigne dogovor sa zajmodavcima čak i ako bi to značilo još više žrtava.

Juncker je rekao kako i dalje isključuje mogućnost da Grčka izađe iz eurozone, ali je upozorio kako ne misli da može izvući “zeca iz šešira” da to spriječi ukoliko Grčka nije spremna sama učiniti napor.

Junckera se smatra visokim dužnosnikom EU-a najnaklonjenijeg Grčkoj i njegovo javno pokazivanje gnjeva pokazuje koliko je daleko Atena otišla u otuđivanju ono malo saveznika koje ima u Uniji.

Izvor: Agencije