Grupa G7 prijeti Rusiji oštrijim sankcijama

Grupa G7 zaprijetila je oštrijim sankcijama Rusiji pogorša li se stanje na istoku Ukrajine, navodi se u ponedjeljak u zaključcima samita među kojima je i podrška lidera ove grupe da se globalno zagrijavanje ograniči do dva stepena Celzijevih.

Sporazum je važna pobjeda njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se pridružila francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu u pozivu čelnicima G7 da podrže cilj ograničenja rasta temperature u sklopu priprema za konferenciju o klimi u novembru.

I Merkel i Hollande žele izbjeći da ta konferencija u Parizu završi neuspjehom poput one iz 2009. godine u Kopenhagenu koja nije donijela jedinstvene obaveze u borbi protiv klimatskih promjena.

Lideri najsnažnijih svjetskih ekonomija dogovorili su se nastupiti solidarno prema „ruskoj agresiji u Ukrajini“, kako je to nazvao američki predsjednik Barack Obama.

Merkel je kazala kako su učesnici samita u Njemačkoj osudili „aneksiju Krima koja je suprotna međunarodnom pravu“.

„Složili smo se da konflikt na istoku Ukrajine može biti riješen jedino političkim putem i na osnovu ugovora iz Minska. Ukidanje sankcija Rusiji zavisi od poštovanja implementacije tog ugovora. Može se desiti, ako bude potrebno, ali to nije ono što želimo, da dođe do zaoštravanja sankcija“, navela je ona.

Lavrovov odgovor

Bijela kuća istakla je kako se potpuno slaže s Berlinom u tome da ukidanje sankcija treba usloviti ruskim poštivanjem sporazuma iz Minska, što se posebno odnosi na uspostavljanje prekida vatre koji su u februaru s Putinom dogovorili kancelarka Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande.

Uslijedio je odgovor ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova:

„Samit takozvanih G7 je u toku. Vjerovatno žele da situacija eskalira. Prije samita članice G7 izjavile su da sankcije Rusiji neće biti ukinute sve dok se u potpunosti ne implementira dogovor iz Minska. Znate, to je neka vrsta džokera u rukama vlade Ukrajine: Mi, Ukrajinci, remetit ćemo provedbu sporazuma iz Minska, a Rusija će patiti zbog toga, jer niko ne želi ukinuti sankcije.“

Grčka kriza bila je na dnevnom redu svjetskih čelnika ponovno u ponedjeljak, a pregovorima se pridružila i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Nedugo prije sastanka Hollande-Obama, Francuska je pozvala Sjedinjene Američke Države da upotrijebe svoj utjecaj kako bi se ublažili zahtjevi MMF-a prema Atini.

„Bilo bi vrlo korisno kada bi Obama MMF-u poručio da se postave uvjeti, ali da se pritom vodi računa o tomu da budu razumni“, kazao je za AFP neimenovani francuski izvor.

Borba protiv terorizma

Pitanje Ukrajine i zastoj u pregovorima s Grčkom i njezinim međunarodnim vjerovnicima zasjenili su službeni dio programa samita G7, foruma kojim Njemačka trenutno predsjeda, a čine ga još i SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Japan.

Globalno zagrijavanje ipak je dominiralo radom sastanka na vrhu završnog dana skupa u Bavarskoj. Kao bivša ministrica za okolinu i naučnica, Merkel je podržavala borbu protiv globalnog zatopljenja u cijeloj svojoj političkoj karijeri.

Posljednji dan samita u Elmauu velikim je dijelom posvećen borbi protiv terorizma i razvojnoj pomoći. U radu summita sudjelovali su šefovi država i vlada zemalja Bliskog istoka i Afrike.

Izvor: Al Jazeera i agencije