Erdogan: Mišljenje nacije je iznad svega

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izjavio je u ponedjeljak da nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova kako bi vladala sama nakon izbora te je zatražio od svih stranaka da zajedno rade na očuvanju atmosfere povjerenja i stabilnosti u zemlji.

“Mišljenje naše nacije je iznad svega”, rekao je on u saopćenju koje je objavio njegov ured,  nakon parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, na kojima je njegova Partija pravde i razvoja izgubila apsolutnu većinu.

“Vjerujem da će svaka stranka te rezultate, po kojima nijedna ne može sama formirati vladu, ocijeniti na zdrav i realan način”, kazao je Erdogan.

AKP je, nakon 13 godina, izgubio apsolutnu većinu, osvojivši 40,8 posto glasova, odnosno 258 od 550 zastupničkih mandata.

Za apsolutnu većinu, koju je imala do sada, stranci je trebalo 276 mandata, a za željenu dvotrećinsku 330 zastupnika.

Erdogan bi se tokom dana trebao sastati s premijerom Ahmetom Davutogluom, kako bi razgovarali o izbornim rezultatima, saopćio je ured premijera, koji se formalno nalazi na čelu AKP-a, pošto je Erdogan izabran za predsjednika.

 Tri ostale stranke koje su prešle izborni prag u prvim izjavama su najavile da neće koalirati sa AK partijom, koja ima 45 dana da formira novu vladu.

Poziv na saradnju iz Brisela

Kurdska Partija narodne demokratije osvojila je 13 posto glasova i dobila 70 mandata.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija osvojila je 25,1 posto glasova, a desna Partija nacionalnog pokreta 16,4 posto.

U međuvremenu su visoka predstavnica Evropska unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, ocijenili da je, nakon izbora u Turskoj, došlo vrijeme za prisnije odnose Brisela i Ankare.

“Odziv 86 posto upisanih birača i činjenica da su sve važnije političke stranke dobile predstavnike u Parlamentu predstavljaju jasan dokaz o snazi demokratije u Turskoj“, poručili su oni u zajedničkom saopćenju.

Mogherini i Hahn su pozvali Turke da što prije formiraju novi saziv Parlamenta i novu vladu, uz ocjenu da je vrijeme da EU ojača veze s Turskom i produbi saradnju.

Izvor: Al Jazeera i agencije