Izrael pokrenuo diplomatsku ofanzivu za spas izvoza u Evropu

Izraelska zabrinutost za kaznenu mjeru EU-a je ekonomske i diplomatske prirode (EPA)

Izrael je započeo intenzivne diplomatske napore da zaustavi ili bar odgodi, planirane direktive Evropske unije za obilježavanje proizvoda iz jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, anektiranom istočnom Jerusalemu i Golanskoj visoravni, javljaju izraelski mediji, pozivajući se na visoke zvaničnike.

Trojica zvaničnika, koji su zahtijevali da ostanu anonimni, rekli su da Ministarstvo vanjskih poslova predvodi te napore preko izraelskih ambasada u Evropi, a posebno misije u Evropske unije u Briselu, prenosti Tanjug.

Izraelska kampanja je počela nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a 18.maja. Poslije toga je u Izrael stigla informacija da je šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini rekla ministrima da namjerava da insistira na obilježavanju robe iz naselja i da će uskoro objaviti direktive.

Pokušaj odlaganja direktive

U Izraelu se očekuju da će se to desiti u roku od nekoliko sedmica.

“Postoji mogućnost da će odluka biti donijeta prije početka ljetnjeg odmora u Evropi, u augustu”, rekao je jedan zvaničnik.

Nakon formuliranja, direktive će biti predstavljene Evropskoj komisiji na glasanje. U posljednje dvije sedmice izraelski ambasador u EU-u David Walzer je kontaktirao 28 evropskih komesara, od kojih se očekuje da glasaju za etiketiranje proizvoda koji se prodaju u evropskim piljarnicama.

Izraelske diplomate pokušavaju  ubijediti komesare da glasaju protiv ili da odgode direktivu koliko god je moguće, jer smatraju da nije vrijeme za takvu odluku.

Ministarstvo se nada da će ubijediti bar četiri od sedam relevantnih komesara. Očekivanja nisu velika, jer su savjetnici Mohgerinijeve jasno rekli da je jedini način da se odluka o etiketiranju odgodi obnova mirovnog procesa sa Palestincima.

Izraelska zabrinutost za kaznenu mjeru Evropske unije je ekonomske i diplomatske prirode. S ekonomske tačke gledišta proizvodi iz jevrejskih naselja su samo mali dio izraelskog izvoza u Evropi.

Međutim, postoji bojazan da će mnogim prodavnicima biti teško da prave razliku između onoga što je proizvedeno u granicama prije rata 1967. godine i van njih, odnosno na okupiranim i anektiranim teritorijama i da će zato izbjegaviti da prodaju svu robu ‘made in Izrael’.

Na diplomatskom nivou postoji bojazan da će to predstavljati ozbiljan udarac statusu Izraela u Evropi i povećan međunarodni pritisak zbog naselja.

Uz etiketiranje, EU preduzima i korake za potpun bojkot nekih proizvoda iz naselja.

Od početka ove godine EU je povukla priznavanje veterinarskih usluga Ministarstva poljoprivrede preko takozvane zelene linije – zamišljenje granice Izraela i Zapadne obale.

Zabrana za dodatne proizvode

To znači da je u posljednjih nekoliko mjeseci izvoz piletine i mliječnih proizvoda iz jevrejskih naselja u Evropu potpuno zabranjen jer se više ne smatra da odgovaraju evropskim standardima. Od kraja juna EU će prestati da priznaje ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede preko zelene linije i u odnosu na neke druge proizvode.

Jedan izraelski zvaničnik navodi da bi se do kraja ove godine zabrana mogla odnositi i na vodu i kozmetiku.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu s istočnom Jerusalemom i Pojas Gaze u šestodnevnom ratu 1967. godine. Palestinci namjeravaju da nam tim teritorijma osnuju svoju nezavisnu državu.

Pregovori o tome doživjeli su krah još su aprilu prošle godine, a novi nisu na vidiku.

Palestinci sada nastoje da priznanje Palestine ostvare unilateralnim potezima, nastojeći da se učlane u što više međunarodnih organizacija i sporazuma.

Izvor: Agencije