Venecuela zabrinuta zbog pada cijene nafte

Cijene nafte pale su za gotovo 40 posto u protekloj godini. Ministri OPEC-a su na jučerašnjem sastanku dogovorili da proizvodne kvote ostaju iste. Višak nafte na tržištu gotovo je siguran predznak da cijene neće rasti u skorije vrijeme. Takva činjenica zabrinula je pojedine zemlje, koje zavise upravo od izvoza te sirovine. Među njima je i Venecuela. 

Prisiljen da satima stoji u redu za osnovne prehrambene namirnice, prosječni stanovnik Venecuele nije obratio previše pažnje na sasanak OPEC-a u Beču u petak.

A ipak, veći dio, ako ne i cijela budućnost ove nacije bogate naftom, ovisi o ishodu sastanaka poput jučerašnjeg.

Posrnula ekonomija

“Ako cijene nafte porastu ili padnu, ne znam kako će to utjecati na nas. Ono što me pogađa jeste situacija u kojoj se država nalazi. Zemlja toliko bogata resursima, a ovisimo o nafti za sve? Ne razumijem. Morate provesti život u redu čekajući meso, kafu, čak i toalet papir”, kaže trgovkinja Damaris Leal.

Dok su druge zemlje bogate naftom prebrodile pad cijena, sa 100 dolara na gotovo polovinu tog iznosa, Venecuela se nalazi među državama koje su najteže pogođene.

Ali, cijene nafte nisu jedini krivac za posrnulu ekonomiju Venecuele.

“Finansijska kriza u Venecueli dolazi ne samo kao rezultat pada cijene nafte, već i zbog neuspjelog investiranja bogatstva.

Druge države poput Norveške i Saudijske Arabije su investirale, dok je Venecuela izabrala beskrajnu gozbu”, kazao je Rafael Guiroz, profesor ekonomije.

Neiskorištene rezerve nafte

Venecuela je 1960. pomogla osnivanje OPEC-a da bi se zaštitile cijene nafte. Decenijama je bila ključni igrač. Neki čak pripisuju zasluge Hugu Chavezu za rekordno visoke cijene prošle decenije, a ipak, danas je Venecuela izgubila svoju prednost.”

Uprkos intenzivnim naporima predsjednika Nicolasa Madura da vrati cijene nafte ranije ove godine, Saudijska Arabija, a čak i Iran i Irak, traže načine da povećaju proizvodnju. Venecuela, sa druge strane, svjedoči stagnaciji proizvodnje.

Čak i tokom vremena rekordno visokih cijena nafte, Venecuela nije uspjela iskoristiti naftne rezerve, koje su dokazano najveće na svijetu. A opet, predsjednik Nicolas Maduro ostaje uvjeren da će njegova država ovisna o nafti prebroditi trenutne cijene.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera