Sarajevski ćevapi uskoro u Ankari

Balkan je za Tursku važan dio svijeta kad je riječ o privrednoj saradnji. Oblici te saradnje imaju svoje specifičnosti, u zavisnosti od zemlje do zemlje, ali važnost regionalne saradnje time nije umanjena.

Ferhatovići, čuveni sarajevski ugostitelji, uskoro će glavnom gradu Turske ponuditi jedan od najprepoznatljivijih brendova u BiH: sarajevski ćevap. Turski Holding „Kolin” odlučio je podržati ovaj obiteljski biznis. Do kraja godine u Ankari će biti otvoreno još nekoliko restorana Ferhatović, a onda, u ovisnosti o uspjehu, i diljem Turske, javio je iz Ankare reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

„Recept za spravljanje jela možete naći ako otvorite bilo koji kuhar, ali original je original. Sretni smo što je porodica Ferhatović ovdje i što možemo raditi zajedno“, kaže Can Sezgin, Holding “Kolin”.    

Do ove saradnje došlo je posredovanjem bh. ambasadora u Turskoj, koji kaže da je obim trgovinske razmjene između ove dvije zemlje u prošloj godini bio skoro pola milijarde dolara.

Povećanje izvoza roba iz BiH u Tursku poraslo je u protekloj godini za 137 posto, a pokrivenost uvoza izvozom je 50 posto. Osim direktnih turskih investicija koje iznose 150 miliona eura, dva puta veća sredstva uložila je državna razvojna agencija Turske TIKA.

Razvojni i projekti obnove 

Ovaj vid ulaganja u BiH poredstvom TIKA-e je specifikum u odnosu na druge zemlje zapadnog Balkana.

„Imamo razvojne projekte i projekte obnove kulturno historijskog naslijeđa, koje je uradila TIKA, i to iznosi oko tristo miliona eura, odnosno 600 miliona maraka. Broj projekata je oko 700. Nije riječ samo o obnovi kulturno historijskog naslijeđa, već i o projektima koji se odnose na podsticanje male i srednje proizvodnje, malih i srednjih preduzeća”, kaže Damir Džanko, ambasador BiH u Turskoj.

Ekonomska suradnja zemalja Zapadnog Balkana sa Turskom neosporno je važna činjenica i uključuje najviše nivoe političkog angažiranja, ističe ambasador Džanko.

„Ja očekujem da bi i ovoj godini, mogli imati jedan sastanak na najvišem, predsjedničkom nivou, koji bio bio posvećen isključivo ekonomskoj suradnji u regionu, između Turske i zemalja u regionu sa perspektivom izlaska na treća tržišta”, kaže Džanko.

Zajednica privrednih komora i berzi Turske okuplja 365 lokalnih i regionalnih komora i 1,5 milion turskih firmi. KAAN Surmeli, šef inozemnog odjela, ističe važnost ekonomskih veza Turske sa Balkanom.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera