Lideri G7 o ključnim svjetskim problemima

Smješten između visokih bavarskih planina, Schloss Elmau važi za utočište njemačke elite. Ali, u naredna dva dana ovo mjesto će ugostiti lidere sedam najbogatijih zemalja svijeta.

Pod zaštitom desetina hiljada policajaca i vojnika, lideri G7 će dva dana razgovarati o ključnim svjetskim problemima.

Očekivano, na dnevnom redu našla se i Ukrajina. Posljednjih sedmica sukobi su se intenzivirali, naručito u blizini Donjecka.

Zatvaranje vrata Rusiji

Rusija, koja ima svoju ulogu u Ukrajinskoj krizi, drugi put je isključena sa samita svjetskih lidera.

Jedan njemački politički komentator smatra kako je zatvaranje vrata Rusiji strateška greška.

“Situacija se pogoršava. Izgleda kako su Rusi ovih dana pokrenuli novu žestoku ofanzivu. I zaista mislim na Ruse. To nisu muškarci iz Donjecka ili Kozaci. Oni ništa ne bi uspjeli bez podrške Rusije preko Krima”, rekao je Michael Sturmer, politički analitičar.

Sve veća prijetnja grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) također je među prioritetima G7 agende. Predsjednik SAD-a nada se da će tokom samita održati više bilateralnih razgovora, gdje će razmijeniti stavove sa ostalim liderima o pitanju ISIL-a.

“Ne postoji zajednička strategija protiv ISIL-a, osim zajedničkih vojnih udara, koji imaju mješovite rezultate. Ali zajednička politička strategija za Siriju ne postoji”, smatra Ferhad Seyder, ekspert za Bliski istok.

Riješiti problem gladi

Domaćin samita, kancelarka Angela Merkel, nada se da će postići određene sporazume o pitanjima kao što su klimatske promjene i borba protiv ebole. Ali, pojedine organizacije tvrde da se sa ovim pitanjima zakasnilo.

Humanitarna agencija World Vision smatra kako bi sprječavanje smrti kod novorođenčadi takođe trebalo biti prioritet.

“Imamo mogućnost da broj smrti novorođenčadi svedemo na nulu. Imamo mogućnost da spriječimo da ljudi umiru od gladi. To se može postići u samo nekoliko godina. Lideri G7 su u poziciji, ako ništa, da se obavežu da će pokušati riješiti taj problem i tome se nadamo”, kaže Chris Derksen-Hiebert iz World Visiona.

Njemačke vlasti okupile su sigurnosne snage u nadi da ovogodišnji samit G7 ostane upamćen po rješenjima svjetskih problema, umjesto najavljenih protesta.

Izvor: Al Jazeera