Stoltenberg: NATO ne želi sukob s Rusijom

Rusija je spremna da upotrebi silu kako bi izmijenila granice u Evropi, kazao je Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa ne želi sukob sa Rusijom, već želi da uspostavi konstruktivniji odnos sa Moskvom.

“Zapravo, mi težimo konstruktivnijoj saradnji”, rekao je Stoltenberg u petak agenciji Tass.

Stoltenberg je dodao da se “međutim, saradnja mora graditi na povjerenju i na činjenici da Rusija mora da poštuje granice svojih susjeda”.

Generalni sekretar NATO-a je u četvrtak poručio da Rusija ne predstavlja direktnu prijetnju za zemlje članice NATO-a.

On je, tokom posjete rodnoj Norveškoj, ukazao da je Rusija spremna da upotrebi silu kako bi izmijenila granice u Evropi i kao primjere naveo Krim, istočnu Ukrajinu i Gruziju, prenio je Reuters.

‘Veća nesigurnost’

“Sada vidimo veću nepredvidivost, veću nesigurnost, više nemira…Ali vjerujem da nema nikakve direktne prijetnje sa Istoka protiv bilo koje zemlje NATO-a”, rekao je on državnom radiju NRK.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, izrazio je nadu da bi odnosi između Sjevernoatlantske alijanse i Rusije mogli da se poboljšaju, prenosi agencija Tanjug.

“Naš cilj je i dalje saradnja sa Rusijom…To je u interesu NATO-a i u interesu Rusije”, zaključio je generalni sekretar NATO-a.

NATO je više puta kritizirao Moskvu zbog umiješanosti u ukrajinski sukob i tražio od nje da u potpunosti podrži sporazum o primirju, dok Rusija poriče da proruske aktiviste na istoku Ukrajine opskrbljuje vojnicima ili oružjem, podsjeća britanska agencija.

Ukrajinski sukob je naročito uznemirio Letoniju, Litvaniju i Estoniju, jedine bivše dijelove Sovjetskog Saveza koji su se priključili Sjevernoatlantskoj alijansi.

Izvor: Agencije