Slovenija priprema olakšice za 50.000 građana

Vlada Mire Cerara uputila je u Parlament Slovenije prijedlog zakona kojim se zabranjuju pljenidbe i blokade na minimalnu neto platu, koja iznosi 604 eura. Očekuje se da će ta mjera olakšati život za 50 hiljada ljudi.   

Račun penzionera Rade Stanića iz Kranja u blokadi je već nekoliko mjeseci. Nakon što je zatvorio poduzeće, ostala su mu dugovanja prema bankama i državi.

Od 600 eura mirovine, dobije samo 200 na zaštićenom računu. Iako će mu se uskoro deblokirati račun, Vladin prijedlog doživljava populističkim potezom, javio je reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

“Po mojoj ocjeni to je jedna prevara, taj popust kod toga ništa ne rješava, ne rješava stvari kako treba, to je politički potez koji nekom koristi”, kaže rade Stanić.

Osim lične bitke s bankama, Rade je osnovao i udruženje koje blokiranim građanima pruža besplatne pravne savjete. U većini slučajeva, tvrdi, banke nezakonito blokiraju ljude.

U ovome trenutku u Sloveniji ima oko 80 hiljada blokiranih građana, a više od 1.800.000 ljudi ih ima otvoren zaštićeni račun. Među njima i Husein Ališić koji, zbog nemogućnosti plaćanja kredita i duga prema bankama, ne može do svog novca. 

Olakšica za građane sa minimalnim primanjima

“Ne mogu ništa da dobijem jer su mi sve blokirali. Treba mi do penzije još skoro deset godina – znači ne mogu nikako do novca čak ni do onog što mi je država dala”, kaže Husein Ališić.

No, od ovog mjeseca, država izlazi u susret građanima koji primaju minimalnu platu od 604 eura. Njihovi se računi više neće moći blokirati.

“Glavni razlog za izmjene zakona je ispunjavanje ustavnog načela pravne države, a s druge strane ispunjenje načela da je Slovenija socijalna država. I izlazimo u susret socijalno ugroženima kako bi imali barem minimum za preživjeti”, objasnila je Andreja Lang iz Ministarstva pravosuđa Slovenije.

U Savezu samostalnih sindikata pozdravljaju Vladin prijedlog.

“Treba da se zna da se ta mjera ne odnosi samo na one koji primaju minimalnu plaću već i na penzionere, kao i na sva socijalna davanja države. Ta će se mjera odraziti na oko 30 do 40 hiljada ljudi”, kaže Andrej Zorko, Savez samostalnih sindikata Slovenije.

O prijedlogu zabrane zapljene nad minimalnim primanjima, slovenski parlament će raspravljati iduće sedmice po hitnom postupku, a očekuje se da će prijedlog vladajuća većina glatko usvojiti.

Izvor: Al Jazeera