EU razmatra produženje sankcija Rusiji

Rusija je nedavno zemljama EU-a poslala poslale popis osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, kao odgovor na sankcije (AP)

Teške ekonomske sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji, optuženoj da podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine, trebale bi biti produžene do siječnja 2016. godine, doznaje agencija AFP pozivajući se na izvore bliske EU.

Sankcije koje pogađaju razne gospodarske sektore Rusije, uključujući bankarstvo, odbranu i energetiku, čime je toj zemlji onemogućeno poslovanje na europskom tržištu, ističu krajem srpnja.

Sankcije su uvedene 29. srpnja 2014. godine, nakon pada aviona malezijske aviokompanije iznad istočnog dijela Ukrajine. U nesreći su poginuli svi putnici i članovi posade, njih 298.

Kriterij za ukidanje sankcija sporazum iz Minska 

“Trebalo bi da one (sankcije) budu produžene za šest mjeseci na summitu EU-a krajem lipnja”, izjavio je europski izvor i dodao da lideri EU-a rade “paralelu” između sankcija i primjene mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 12. veljače, prenosi Beta.

“Kriterij za ukidanje svih sankcija je sporazum iz Minska”, dodao je isti izvor.

EU bi trebala razmotriti i produžavanje sankcija Rusiji uvedenih 23. lipnja 2014. godine nakon ruske aneksije crnomorskog poluotoka Krim.

Ruske vlasti su nedavno zemljama Europske unije poslale popis osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, kao odgovor na sankcije koje su Rusiji uvele neke zemlje EU-a, predvođene Njemačkom, kako je rekao jedan neimenovani dužnosnik. 

Izvor: Agencije