Najmanje 78 mrtvih u eksploziji u Gani

Najmanje 78 osoba poginulo je u eksploziji na benzinskoj pumpi u Akri, glavnom gradu Gane, prenose svjetske agencije.

Eksploziju je izazvao požar koji je izbio na obližnjem terminalu za kamione te se zatim proširio na benzinsku stanicu i okolne zgrade.

Kako je kazao Prince Billy Anaglate, glasnogovornik državne vatrogasne brigade, za radiostanicu JOYFM u četvrtak, mnogi od poginulih tražili su sklonište od jakih padavina na benzinskoj stanici.

Prema prvim indicijama požar je počeo nesretnim slučajem i nije riječ o terorističkom napadu, rekao je Anaglate, a vatrogasne jedinice su se s vatrom borile i u četvrtak ujutro.

Gradonačelnik Accre Oko Vanderpuije rekao je da su se pripadnici vojske i policije pridružili spasilačkim službama kako bi pomogli u spašavanju osoba zarobljenih ispod ostataka zgrada uništenih eksplozijom.

Ugljenisana tijela

Brojni povrijeđeni prevezeni su u bolnice nakon eksplozije za koju se vjeruje da je posljedica žestokog pljuska.

Kako javljaju lokalni mediji, trenutno je izvučeno više od 75 tijela poginulih, a strahuje se kako crni bilans može biti daleko veći jer i dalje traje akcija spašavanja.

Ljudi koji pomažu u spašavanju, prenosi Daily Guide, kažu kako su pronašli 96 ugljenisanih tijela, ali ovi navodi nisu potvrđeni.

Starr News javlja kako policijske snage još prebrojavaju žrtve kojih ima i u okolnim kućama i stanovima.

Eksplozija se desila nakon nekoliko sati žestokih pljuskova u prijestolnici Gane koji su doveli do velikih poplava i nestašice električne energije.

Izvor: Agencije