Mornarice spašavaju očajne migrante

Dok evropske zemlje pokušavaju pronaći način da se izbore sa sve većim brojem migranata koji stižu na njihove obale, mornarice tih zemalja nastavljaju spašavati one koji nestabilnim čamcima pokušavaju prijeći Sredozemno more. Reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid, svjedočila je jednoj takvoj operaciji.

Nalazimo se 40 nautičkih milja od obale zapadne Libije, u međunarodnim vodama, sa patrolom italijanske finansijske policije. Trebalo nam je 16 sati do dođemo do ovog dijela Sredozemlja.

Vremenski uvjeti su povoljni. Posada ne sumnja da se negdje u ovom plavom prostranstvu nalaze bespomoćni migranti… Samo ih treba naći.

Kamera pretražuje površinu mora… I, evo ih… Zapovjednik kaže da su primijetili dva čamca.

Dok se približavamo prvom gumenom čamcu, postaje jasno da je prepun – 124 osobe smještene su u prostoru dugom samo deset metara. Na pučini su najmanje osam sati.

Očajnički poziv u pomoć

Kažu da su isplovili u šest ujutro, da ih je kapetan napustio i da su ostali bez vode. Približili smo se čamcu, jer je more pomalo nemirno i lakše je otpratiti čamac s migrantima do glavnog broda nego obrnuto, jer bi brod mogao da stvori veće talase, migranti bi mogli da se uspaniče, a čamac prevrne.

Migranti ne znaju plivati. Umorni su. Neki imaju teški oblik šuge, drugi su dehidrirali. 

Posada mora brzo da djeluje. A jezik im je često glavna prepreka. Zamolili su da im pomognem. Prenosim poruku na arapskom.

Sada su sigurni, ali moraju da ostanu mirni i na svojim mjestima. Na brod se prvo prebacuje jedino dijete iz čamca. Spasioci ponekad nailaze na poteškoće… 

Posljednji na red dolazi jedan muškarac iz Eritreje. Noga mu je slomljena i ležao je na dnu čamca. Dno je napravljeno od šper-ploče. Natopljeno je i voda polako ulazi unutra. Ne bi dugo ostao na površini.

Osam nautičkih milja dalje, prema sjeveroistoku, drugi čamac očajnički pokušava da pošalje poziv u pomoć. U njemu je 110 Somalijaca. Imaju nešto goriva, ali to im ne bi bilo dovoljno da dođu do najbliže obale. Motor se pokvario i besciljno su plutali morem.

U čamcu je mnogo žena. Neke su trudne. Na moru su proveli najmanje 20 sati.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Hiljade afričkih migranata riskira život pokušavajući doći do Evrope. Uglavnom potiču iz siromašnih sredina i, čak i kada dođu do odredišta, ne uspijevaju naći ono što traže.  

Published On 10 May 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO