Kurdi podijeljeni uoči izbora u Turskoj

Parlamentarni izbori u Turskoj će biti održani u nedjelju. Jedna od ključnih karakteristika predizborne kampanje koja je na izmaku jeste i borba za kurdske glasove.

Ideološke i političke razlike su velike i među samim Kurdima, pa čak i u istoj porodici.

Više detalja okolice Ankare donosi Adnan Rondić, novinar Al Jazeere.

Hadži Abdullah Sagr, njegova supruga, te četiri sina sa suprugama i djecom, žive u jednom domaćinstvu, u ankarskom selu Kavakli.

Dio su kurdske zajednice koja broji od 13 do 20 miliona stanovnika Turske, prema nekim, uglavnom kurdskim izvorima.

Često u Sagrovoj porodici, posebno u danima pred izbore, raspravljaju o politici. Iako je ranije glasao za vladajuću AK partiju, Abdullah je ovaj put odlučio glasati za ljevičarsku, prokurdsku stranku, HDP.  

“Ukoliko kurdska partija ne uđe u Parlament, PKK će ponovno početi sa napadima, a onda će uslijediti odgovor. Moji, tvoji, svi naši sinovi bit će ubijeni”, poručio je on.   

‘Garant mira’

Njegov sin Jusuf garant mira između Kurda i turske države vidi isključivo u nastavku vladavine AK partije.

Jusuf Sagr je rekao: “Sada, kao Kurd, osjećam se slobodno. Svoj jezik mogu koristiti gdje hoću. Prije sam teško nalazio posao, sad sam ga našao mnogo lakše. Ova je vlada izgradila puteve, zbog toga je mnogo manje saobraćajnih nesreća. Ulaže se, gradi se, zemlja se razvija.”

Jusuf bi volio da AKP nastavi vladati samostalno, bez koalicije sa prokurdskom HDP. Ova se mogućnost pominje u posljednje vrijeme, jer istraživanja pokazuju da bi HDP mogla preći izborni prag, koji u Turskoj iznosi visokih deset posto.

S druge strane, njegov brat Metin, čiji su politički stavovi negdje na sredini između očevih i bratovih, vidi korist za Kurde upravo od takve koalicije:

“Želimo koaliciju sa AK partijom, jer je najbliža islamskim vrijednostima. Ne možemo vidjeti šta ko u sebi nosi, ali prema vani, pokazuju da su pošteni i pravedni”, naveo je on.  

Nebat Sagr kao majka ima samo jednu želju: da se nakon višedecenijskog oružanog konflikta između  Kurdske radničke partije i turske vojske sačuva teško stečeni mir.

Ona je kazala: “Najvažnije je zadržati mir. Zadržati slobodu za svakoga. Za moju djecu. Mladići trebaju odslužiti vojni rok u miru. Ne želimo više patnju u našim srcima i suze u očima majki i očeva.”

“Bez obzira na politička neslaganja, stanovnici ovog sela potpuno se slažu u jednoj stvari: najvažnije je izaći na izbore zbog, kako kažu, budućnosti djece”, javlja Rondić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO