Tursku brine napredovanje Kurda u Siriji

Kurdske snage u Siriji, poznate kao Jedinice narodne obrane, znatno su napredovale proteklih sedmica.

Uz američku zračnu podršku, Kurdi su uspjeli zauzeti veliki dio teritorije od grupe Islamska država Irak i Levant.

Marksističke kurdske snage – poznate kao Jedinice narodne odbrane – zauzele su značajan dio teritorije na sjeverozapadu Sirije.

Sada kontroliraju 400 kilometara duž turske granice – od Iraka na istoku do Kobanija na zapadu.

Ali, turski zvaničnici te kurdske jedinice u Siriji smatraju terorističkom grupom, povezanom sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), i vjeruju da ona ima skrivenu agendu.

Guverner Sanliurfe, Izzettin Kucuk je rekao: ”Cilj kurdskih snaga u Siriji je izaći na Sredozemno more. Koalicija predvođena SAD-om mnogo im pomaže u tome. Osamdeset posto svih zračnih udara koalicije pomaže upravo Kurdima. Kurdske snage su prijetnja svima – i Arapima i Turkmenima. Kurdi pokušavaju uspostaviti državu i zato etnički čiste sva ta područja.”

Napredovanje Kurda

Kurdske snage u Siriji probile su duboko u sunitsku, arapsku pokrajinu Raqqa – gdje se nalazi i de facto sjedište ISIL-a.

Američki zvaničnici su pohvalili njihovo zauzimanje pograničnog grada Tel Abyada – za koji kažu da je glavna ruta za ISIL-ove borce koji dolaze preko Turske.

Njihovo zauzimanje Tel Abyada nije samo presjeklo ISIL-ovu liniju opskrbe, nego je i otvorilo kopneni koridor između dvije kurdske regije. Upravo je to zabrinulo neke turske zvaničnike.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao kako nikad neće dozvoliti uspostavljanje kurdske države na granici sa Turskom.

Vjeruje se da je grad Jarablus – nova meta kurdskih snaga. To je posljednji granični prijelaz između Turske i Sirije koji je pod kontrolom ISIL-a.

Koalicija predvođena SAD-om vjerovatno će pružiti zračnu podršku i u toj bici, samo kako bi se oslabio ISIL.

Ali, sirijski aktivisti dovode u pitanje američke i kurdske namjere.

”Kurdske snage su na vratima Jarablusa. Ako zauzmu i taj prijelaz, onda će krenuti prema južnoj kurdskoj enklavi Afrin i povezati je sa Zapadnim Kurdistanom”, rekao je sirijski aktivista Hassan Suleyman.

Turska vlada želi neku vrstu vojne intervencije kako bi zaustavila napredovanje Kurda.

I dalje ne postoji konsenzus političkog, sigurnosnog i vojnog vrha o tom pitanju.

A PKK, kurdska organizacija u Turskoj – koja decenijama ratuje protiv Turske – upozorila je da bi bilo kakva turska intervencija – značila rat.

Izvor: Al Jazeera