Specijalni izaslanik nadgleda zatvaranje Guantanama

Prema Odjelu pravde, od 800 osoba koje su odvedene u zatvor u njemu je ostalo 116 (EPA)

Američki državni tajnik John Kerry, postavio je u utorak specijalnog izaslanika koji će nadgledati zatvaranje zatvora u zaljevu Guantanamo.

Lee Wolosky bit će na čelu diplomatskog angažmana sa stranim zemljama u “organiziranju transfera zatvorenika Guantanama u inozemstvo, provođenju odluka i nadgledanju sudjelovanja State Departmenta u periodičnim provjerama zatvorenika kojima transfer ne bude odobren”, izjavio je Kerry, kako prenosi Anadolija.

Wolosky je za vrijeme mandata bivših američkih predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha, obavljao dužnost direktora odjela za transnacionalne prijetnje pri Nacionalnom vijeću sigurnosti.

Putem izvršnog naloga izdanog početkom 2009. godine, američki predsjednik Barack Obama naredio je Odjelu obrane da postepeno obavlja transfer zatvorenika iz Guantanama s konačnim ciljem zatvaranja kontroverznog zatvora.

Mučenja zatvorenika

Republikanci nisu bili sretni Obaminim unilateralnim transferom iz objekata u Guantanamu, tvrdeći da bi se neki od njih mogli pridružiti terorističkim grupama.

Nedavno je Predstavnički dom predložio zakon kojim se poziva na ukidanje Obaminog prava na unilateralan transfer zatvorenika iz zatvora koji je osnovan nakon terorističkog napada 11. rujna.

Prema Odjelu pravde, od 800 osoba koje su odvedene u zatvor u njemu je ostalo 116.

Zatvor je zloglasan zbog brutalnih mučenja zatvorenika. Detalje o tome otkrila je CIA u opsežnom izvještaju u prosincu prošle godine.

Izvor: Agencije