Obnova drevnih spomenika u Nepalu

Više od 700 drevnih spomenika uništeno je u potresu koji je u aprilu pogodio Nepal.

U Njemačkoj se održava konferencija UNESCO-a, na kojoj se raspravlja o međunarodnoj pomoći potrebnoj da bi se nepalsko kulturno naslijeđe zaštitilo i obnovilo.

U hramu Swayam-bhu'nath u Kathmanduu, čak ni zemljotres nije mogao spriječiti vjernike da dolaze svakog jutra na molitvu i tradicionalno pjevanje.

Ovaj hram iz petog stoljeća, uvršten u UNESCO-vu listu svjetske baštine, pretrpio je znatnu štetu u aprilu.

Dva mjeseca kasnije, stabiliziranje tog spomenika još nije završeno. Historičarka umjetnosti Dina Bangdel kaže da je obnova nepalskih spomenika složena stvar.

Spomenici u svakodnevnoj upotrebi

“Ovi spomenici nisu samo arheološka nalazišta, nego naslijeđe koje se i danas koristi. Vjernici u hramove dolaze svaki dan i to moramo imati na umu tokom procesa obnove”, rekla je historičarka umjetnosti Dina Bangdel.

“UNESCO, koji je odgovoran za koordinaciju obnove spomenika, procjenjuje da će samo za one u Kathmanduu biti potrebno više od 200 miliona dolara. Međutim, osim troškova, stručnjaci smatraju da prvo moraju biti preispitani propisi vezani za gradnju koje je, na osnovu savjeta UNESCO-a, uvela nepalska vlada”, javlja iz Katmandua reporterka Al Jazeere, Subina Shrestha.

Gotz Hagmuller već 30 godina radi na zaštiti arheološkog naslijeđa Nepala.

“Ranije su uveli ograničenje na korištenje modernih materijala, što je ugrozilo mnoge od ovih projekata. Znamo za veliki broj projekata na kojima je propis primijenjen, zbog čega spomenici nisu bili zaštićeni od zemljotresa“, navodi Hagmuller, arhitekta i stručnjak za zaštitu spomenika.

Nesigurni autentični materijali

Pojedinci kažu da su se upravo zbog zabrane korištenja modernih materijala, poput betona i metalne armature, neke od nedavno obnovljenih građevina srušile.

Iz UNESCO-a sada kažu da bi postojeće propise trebalo izmijeniti i da žele igrati veću ulogu u obnovi spomenika.

„Neki od prijedloga koje smo iznijeli tokom procjene štete nakon katastrofe, odnose se na izmjenu propisa. UNESCO podržava korištenje moderne tehnologije i materijala. Moj zadatak sada će biti obratiti se donatorima koji žele zaštititi nepalsko naslijeđe i prikupiti dodatna sredstva za kulturne projekte“, kazao je Christian Manhart, predstavnik UNESCO-a u Nepalu.

Detaljna dokumentacija o uništenim spomenicima već je dostupna, a iz UNESCO-a kažu da se većina može obnoviti i izgledati poput prvobitnih, ali i biti ojačana kako bi izdržala buduće zemljotrese.

Izvor: Al Jazeera