Vojna i ideološka borba protiv ISIL-a

Savjetnik američkog predsjednika, John Allen, govorio je o strategiji borbe protiv ISIL-a (Getty Images)

U glavnom gradu Katara Dohi, održava se američko-islamski forum čija je glavna tema borba protiv ISIL-a

Američki penzionisani general John Allen, a sada savjetnik američkog predsjednika, govorio je o strategiji borbe protiv te grupe.

Savjetnik predsjednika je istakao da je kampanja protiv ISIL-a organizovana  u pet glavnih pravaca.

”Prvi je vojni napor i pružanje sigurnosne podrške našim partnerima. Drugi je sprečavanje dolaska stranih boraca. Treći sprečavanje dotoka novca kroz lokalne i međunarodne finansijske institucije. Četvrti je pružanje humanitarne pomoći te, konačno, borba i pobjeda nad ISIL-om kao idejom” rekao je Allen.

Analitičari smatraju da se dosadašnji način borbe protiv ISIL-a pokazao kao neučinkovit. To je glavni razlog zašto se uvode nove stragije kako bi se porazila ta grupa.

”Postoje nove stvari koje su pridodane dosadašnjem načinu borbe protiv ISIL-a na Bliskom istoku”, rekao je analitičar Ibrahim Sharqieh sa Georgetown Univerziteta, dodavši da postoje određene razlike između novih metoda i njihove uspješnosti u implementaciji na terenu.

”Jedan od novih detalja, a koji nije ranije spominjan niti primjenjivan jeste ono što nazivamo ideološkom borbom protiv ISIL-a. Druga stvar je lekcija koja je naučena iz borbe za grad Tikrit, nakon čega su počinjena brojna ubistva”, objasnio je Sharqieh.

Neophodna podrška Vlade Iraka

Prošlog je mjeseca iračka vlada pretrpjela najteži vojni poraz u skoro godinu dana kada je grupa Islamska država Irak i Levant osvojila Ramadi od oslabljene iračke vojske. Prijestolnica većinski sunitske pokrajine Anbar nalazi se 90 kilometara zapadno od Bagdada.

Allen je izjavio da nema budućnosti za Irak bez sunitske podrške i naglasio je potrebu daVlada kontrolira šiitske milicije, od kojih neke imaju veze s Iranom.

Dodao je da su turske granice sa Sirijom i Irakom “posljednja linija odbrane” od stranih boraca koji ulaze u sukob, ali da i druge zemlje također trebaju zaustaviti priliv novih boraca ISIL-a.

Sirijski potpredsjednik Bashar al-Assad ne bi trebao imati mjesta u rješenju za sirijski rat, dodao je on, ponavljajući stav Washingtona o potrebi da se okonča sukob.

Izvor: Al Jazeera i Agencije