SAD: Političari traže objavu tajnih dokumenata o 11. septembru

Više kongresmena pridružilo se Amerikancima koji traže objavljivanje povjerljivog obavještajnog izvještaja o napadima 11. septembra 2001. godine, a mnogi od njih krive Saudijsku Arabiju za finansiranje napada.

Terry Strada imala je troje male djece kad je njen suprug Tom poginuo u rušenju Svjetskog trgovačkog centra (WTC).

„Kad me je nazvao, išao je prema stubištu. To mu je bio plan. Tada smo se posljednji put čuli“, kaže ona koja od tada, kao i drugi, traži odgovore.

Uvjerena je da je saudijska Vlada pomogla u finansiranju napada i, zajedno sa hiljadama članova porodica žrtava, tuži tu državu.

„Nakon 11. septembra čitala sam samo da je saudijska vlada prekinula veze s Bin Ladenom, da je bio crna ovca u porodici, da je napustio zemlju… Ali informacije koje imamo, dokazuju suprotno“, objašnjava Strada.

Dokument “28 stranica”

Petnaest od 19 otmičara bili su Saudijci, što je odmah otvorilo pitanja o tome koliko je njihova vlada znala.

Bivši senator sa Floride Bob Graham bio je član kongresne komisije koja je istraživala to pitanje. Ono što su otkrili nikad nije objavljeno, dokument je postao poznat jednostavno kao „28 stranica“.

„Kad bi američki narod znao cijelu istinu, mislim da bi to izazvalo bijes. Vlada koja tvrdi da nam je saveznik, umiješana je u toliko djela koja su izuzetno negativna prema SAD-u“, ističe.

Sada Graham i Strada, zajedno sa aktuelnim senatorima Ronom Wydenom i Random Paulom, pozivaju Bijelu kuću da objavi dokument.

„Ne možemo dopustiti da se zbog skrivanja tih dokumenata porodice žrtava zauvijek pitaju ima li dodatnih informacija o tim užasnim djelima. Ovim porodicama to dugujemo. Ne smijemo dopustiti da nedostatak transparentnosti uništi povjerenje i da se zbog toga osjećamo manje sigurnim“, navodi Paul, senator i predsjednički kandidat.

Provjera materijala

Komisija zadužena za napade, koja je naslijedila „28 stranica“, nikad nije uspjela dokazati saučesništvo saudijskih zvaničnika. I zvanični Rijad je saopćio kako želi objavljivanje dokumenta kako bi se Saudijska Arabija zauvijek oslobodila krivice.

No, Bijela kuća mjesecima govori da pregleda i provjerava materijal, iz New Yorka javlja novinarka Al Jazeere, Kristen Saloomey.

„Šta je toliko osjetljivo na tih 28 stranica? Za mnoge Amerikance koji dolaze u memorijalni centar posvećen napadima, pitanje konačne odgovornosti zatvoreno je smrću Osame bin Ladena. Ali ima i onih koji insistiraju da neće odustati dok cijela priča o 11. septembru ne bude poznata“, dodaje.

Terry Strada kaže da neće odustati od tužbe sa ili bez „28 stranica“, sve dok ne dobije pravdu za svog supruga.

Izvor: Al Jazeera