Obama potpisao zakon za smanjenje ovlasti NSA

Američki predsjednik Barack Obama, potpisao je u utorak zakon kojim se smanjuju ovlasti američke obavještajne agencije NSA, naročito njen program masovnog prisluškivanja, prenose agencije.

Obama je zakon potpisao samo nekoliko sati nakon što ga je odobrio Senat sa 67 prema 32 glasa, a reforma je već ranije usvojena u Predstavničkom domu Kongresa.

Ovim je zakonom izmijenjena sigurnosna politika uvedena nakon napada 11. septembra 2001. godine, te je ukinuta praksa masovnog prisluškivanja koju je razotkrio najpoznatiji američki „zviždač“ Edward Snowden, javlja Reuters.

Novi zakon, nazvan USA Freedom Act ima za cilj ograničiti program prikupljanja podataka iz telefonskih poziva – sat, trajanje, telefonski broj – što je najkritiziranija metoda nadzora uvedena u okviru Patriot Acta.

‘Usamljeni vukovi’

Reforma zakona velika je pobjeda Obame, koji je pozdravio njeno usvajanje, ocjenjujući da tekst štiti i slobode pojedinaca i nacionalnu sigurnost.

„Sretan sam što je Senat u konačnici usvojio USA Freedom Act“, poručio je Obama na svom Twitter nalogu, potvrđujući da će potpisati tekst.

Novim pravilima predviđa se da se sakupljanje podataka prebaci na telekomunikacijske kompanije, a vlasti će imati u njih pristup samo po odluci suda.

Osim toga, NSA dobiva ovlasti pronaći „usamljene vukove“ i staviti ih pod nadzor.

Usvajanje ovog zakona prva je velika reforma američke obavještajne prakse otkad je „zviždač“ Edward Snowden prije dvije godine predstavio javnosti tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadzora.

Izvor: Al Jazeera i Agencije


Povezane

Istekao je zakon koji je američkim bezbjednosnim službama omogućavao da špijuniraju američke građane. Senat nije uspio da izglasa akte koji bi produžili ovlaštenja za nadziranje miliona telefonskih poziva i mailova. Ipak, moguće je da će to trajati samo kratko i da neće spriječiti SAD u špijuniranju svojih, niti građana širom svijeta.  

Published On 01 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO