Interpolove crvene potjernice za zvaničnicima FIFA-e

Interpol je saopštio da je izdao crvene potjernice za bivšim zvaničnicima FIFA-e, po zahtjevu američkih vlasti.

Između ostalog, izdane su potjernice za bivšeg potpredsjednika  svjetske kuće nogometa, Jacka Warnera, te bivšeg člana Izvršnog odbora FIFA-e i bivšeg šefa Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL), Nicolasa Leoza.

Izdate su i crvene potjernice za četiri direktora sportskih marketinških firmi iz Brazila i Argentine.

Ranije su američki mediji prenijeli da je šef FIFA-e Sepp Blatter pod istragom FBI-ja i Tužilaštva SAD-a u okviru istrage o korupciji u svjetskoj kući nogometa.

Evropska unija je saopćila da je ostavka Seppa Blattera “jedan korak u dugom procesu” reformi te organizacije i povratka povjerenja u Međunarodnu nogometnu federaciju.

Blatter (79) je u utorak podnio ostavku na funkciju predsjednika FIFA-e.

“Posljednja dešavanja predstavljaju jedan korak u dugom procesu koji sada mora uslijediti da bi se vratilo povjerenje i da bi bio ustanovljen čvrst sistem dobrog upravljanja u FIFA-i”, rekao je evropski komesar za sport Tibor Navračič.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija poštuje pravo sportskih federacija da vode svoje poslove.

“Međutim, nakon toliko propuštenih prilika i potpunog gubitka povjerenja u FIFA-u, vjerujem da treba da podržimo fundamentalne promjene i da osiguramo donošenje čvrstih odluka”, istakao je evropski komesar iz Mađarske.

‘Lex FIFA’

Švicarski parlamentarci usvojili su “Lex FIFA”, po kojem će zakonima te zemlje biti podložne sve međunarodne sportske organizacije sa sjedištem u Švicarskoj, uključujući i FIFA-u.

Gornji dom parlamenta Švicarske izglasao je zakon koji će omogućiti borbu protiv korupcije u sportskim organizacijama.

Zakon koji je predložen prošle godine – a koji mora da bude izglasan i u Donjem domu parlamenta, usvojen je samo dan poslije ostavke Blattera.

Ovaj zakon će omogućiti federalnim organima Švicarske da vode istragu protiv FIFA-e i eventualno još 60 drugih međunarodnih sportskih organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, među kojima je sem FIFA-e i Međunarodni olimpijski komitet.

Mnogi smatraju da je istraga razlog Blatterove ostavke, samo četiri dana nakon što je dobio peti mandat.

“Moramo znati pravi razlog zašto je Sepp Blatter podnio ostavku. Njegovo obrazloženje je bilo da je shvatio da nema podršku većine ljudi iz svijeta nogometa, ali on je to znao i prije kongresa. Mislim da je pravi razlog sakriven”, rekao je Koto Tashima, potpredsjednik Nogometnog saveza Japana. 

‘Pritisak na FIFA-u’

Rusi smatraju da je ovo pritisak američkih vlasti na rad FIFA-e.

“FIFA je nezavisna i velika nogometna porodica koja ujedinjuje 200 država i naravno da će u tolikoj organizaciji postojati određeni problemi, ali ovo što se radi je pritisak vlasti SAD-a na nezavisan rad, zbog toga je i dao ostavku”, rekao je Vitalij Mutko, ruski ministar sporta.

Na  sličan način reagovao je i predsjednik Venecuele, Nicolas Maduro.

“FIFA nije organizacija koju bi trebale da vode Sjedinjene Države i Evropa. Oni sklanjaju Blattera da bi mogli upravljati”, kazao je Maduro.

Rusija je iznenađena ostavkom Blattera, ali nastavlja sa pripremama za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018., objavio je u glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Nemamo informacije o razlozima ostavke, ali suradnja sa FIFA-om se nastavlja. A što je još važnije, Rusija nastavlja sa pripremama za domaćinstvo SP 2018”, rekao je Peskov.

I Katar je poručio da se nema namjeru odreći domaćinstva SP 2022., iako je predsjednik Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke izjavio da bi trebalo razmisliti o tome da se ponovno organizira izbor domaćina SP 2022. ako je bilo korupcije.

Kritike Katara

Predsjednik Nogometnog saveza Katara šeik Hamad Bin Khalifa Bin Hamad Al-Thani osudio je takvo razmišljanje.

“To što se gospodin Dyke odmah usredotočio na mogućnost da se Kataru oduzme domaćinstvo SP 2022. puno govori o tome što on misli o činjenici da će prvi put Svjetsko prvenstvo biti na Bliskom Istoku. Poručujem gospodinu Dykeu da pusti pravosuđe da radi svoj posao, te da se koncentrira na to da ispuni obećanje kako će engleska reprezentaciju u Kataru osvojiti naslov svjetskih prvaka”, saopćio je predsjednik Nogometnog saveza Katara.

Prije nekoliko dana švajcarska policija je, na zahtjev američkih vlasti, privela nekoliko visokih zvaničnika FIFA-e, zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 miliona dolara.

Među uhapšenima su dvojica potpredsjednika organizacije – Jeffrey Webb sa Kajmanskih Ostrva i Eugenio Figueredo iz Urugvaja.

I ostala petorica uhapšenih po nalogu Ministarstva pravosuđa SAD-a su sa američkog kontinenta.

Blatter (79) je u petak osvojio peti mandat predsjednika krovne kuće svjetskog fudbala, koju je vodio od 1998. godine, a četiri dana kasnije najavio ostavku.

Izvor: Al Jazeera i Agencije