Vrućine u Pakistanu odnijele 1.400 života

Očekuje se dolazak osvježavajućeg vjetra koji bi mogao u Karachi donijeti kišu (EPA)

U proteklih deset dana od toplotnog vala koji je pogodio južne i središnje dijelove Pakistana umrlo je 1.400 ljudi, a većina preminulih su oni koji žive na ulicama, rade u teškim uvjetima ili su osobe starije dobi.

Samo u Karachiju je od posljedica velikih vrućina umrlo najmanje 1.200 osoba, potvrdio je direktor Odjela za zdravlje pokrajine Sindh, Hasan Murad.

Do sada je ukopano 140 tijela čiji se članovi obitelji nisu pojavili, a u mrtvačnici se nalazi još šezdesetak mrtvih osoba za koje nije utvrđen identitet, rekao je novinarima glavni operater fondacije EDHI Faisal Edhi.

Potvrđeno je i kako je posljednjih dana zbog vrućina liječničku pomoć zatražilo najmanje 65.000 osoba.

U priopćenju Pakistanskog meterološkog odjela navodi se da se u večernjim satima, po lokalnom vremenu, preko Indijskog oceana očekuje dolazak osvježavajućeg vjetra koji bi mogao u Karachi donijeti padaline.

U međuvremenu su i temperature pale, pa se nakon prošlotjednih 45 sada kreću oko 34 stupnja Celzija.

Redukcije vode i struje

Problem sa kojim se suočavaju u Karachiju je i redukcija u napajanju električnom energijom, jer građani i do 12 sati dnevno ostaju bez struje, pa mnogi smatraju da je upravo taj problem jedan od osnovnih uzročnika tako velikog broja smrtno stradalih.

Brojni dijelovi Karachija u isto vrijeme ostaju i bez vode, jer bez električne energije ne mogu raditi pumpe za vodu.

Nadležne kompanije za opskrbu električnom energijom i vodom tvrde da su redukcije neminovne s obzirom na to da je potrošnja enormno povećana zbog vrućina.

Gusto naseljeni Karachi je i ranije imao probleme s ograničenim prostorom za groblja, tako da obitelji umrlih od toplotnog udara imaju dodatni problem da nađu slobodno mjesto za ukop mrtvih.

Val ekstremnih vrućina prošlog mjeseca pogodio je i Indiju, gdje je od direktnih posljedica toplotnih udara umrlo više od 2.200 osoba.

Izvor: Agencije