Miris ramazanskih somuna širi se razorenim Halepom

U gradu nema dovoljni šećera, brašna i drugih namirnica, a uzrok za to je što u grad ne dolazi humanitarna pomoć (Anadolija)

Halep je do početka građanskog rata u Siriji predstavljao ekonomski i trgovački centar Bliskog istoka, a danas je to u velikoj mjeri devastiran grad, u kojem preostalo stanovništvo preživljava bez osnovnih proizvoda.

No, mjesec muslimanskog posta, ramazan, ipak je donio dah života na ulice grada koje su podalje od ratnih frontova, javlja agencija Anadolija.

Reporterska ekipa ove agencije je posjetila je dijelove Halepa pod kontrolom opozicionih i pobunjeničkih snaga, u kojima, među zidinama srušenih zgrada, i dalje postoji nekoliko manjih tržnica i pijaca na kojima se prodaju ramazanski somuni, povrće i jela tradicionalno svojstvena za vrijeme ramazana.

Jedno od takvih rijetkih mjesta je i Stara čaršija u naselju Shear.

Stalni rast cijena roba izazvan je nedostatkom goriva, koje ne stiže u grad jer su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant presjekli tranzitne koridore. Režimske vlasti iz Damaska prekidaju dovod struje, pa je život u Halepu sve teži.

Nema humanitarne pomoći

Mervan Ahmed je jedan od prodavača povrća i voća u ovom dijelu Halepa. Ističe kako je i do tri puta skuplje od realnih cijena, ali da ipak blagodat ramazana donosi neku pozitivnu energiju i skromni osmijeh na lica ljudi.

Ahmed tvrdi da u gradu nema dovoljni šećera, brašna i drugih namirnica, a da je najveći uzročnik te situacije činjenica da u grad ne dolazi humanitarna pomoć.

Trgovac Ebu Mahmoud naglašava da sirijska vojska odana režimu predsjednika Bashara al-Assada i tokom ramazana izvodi zračne napade na naseljena mjesta, a da su džamije najčešće mete tokom jutarnjih i večernjih molitvi.

“Borit ćemo se za svoj dom do smrti. Jedino se borbom može suprotstaviti režimu koji ubija svoj narod, ruši mu kuće i džamije i na civile baca razorne barel-bombe”, kazao je Mahmoud.

Izvor: Agencije