Kobani: ISIL u 24 sata ubio skoro 150 civila

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant usmrtili su najmanje 146 civila u 24-satnom krvavom pohodu kroz kurdski grad Kobani na sjeveru Sirije. Posmatračka organizacija navela je kako je riječ o jednom „od najgorih“ masakra u Siriji.

Među ubijenim civilima nalaze se i žene i djeca, a tijela žrtava pronađena su u njihovim domovima i na ulicama, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

„Prema ljekarskim izvorima i izjavama stanovnika Kobanija, pripadnici ISIL-a su smaknuli 120 civila u njihovim domovima ili ubili raketama i snajperima“, izjavio je u petak direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman za agenciju AFP.

„Kada su ušli u grad, džihadisti su zauzeli pozicije u zgradama na jugozapadnim i jugoistočnim ulazima i pucali na sve što se kreće.“

Četiri uporišta

Turski zvaničnici navode kako je više od 150 osoba zatražilo ljekarsku pomoć u bolnicama.

Kobani je u petak i dalje ostao grad-talac ISIL-a, oružane grupe čijih je nepoznati broj boraca utvrđen u najmanje četiri lokacije – bolnici Mishta Nur, srednjoj školi i dvjema zgradama nedaleko od džamije Rashad.

Oni drže i najmanje 50 civila kao taoce i koriste ih kao žive štitove.

Ubijanje je u Kobaniju počelo u četvrtak i smatra se da je riječ o osveti za seriju poraza koje su ISIL-u nanijele kurdske paravojne snage u proteklim sedmicama.

U januaru je ISIL bio primoran da napusti grad nakon višemjesečnih borbi protiv kurdskih snaga koje su imale pomoć u vidu zračnih udara koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Serija poraza

Rano u četvrtak, veći broj pripadnika ove grupe, odjevenih u uniforme kurdskih snaga YPG i Slobodne sirijske vojske, uspjelo je ući u grad. Koristili su automobile sa bombašima samoubicama prije nego su počeli nasumično pucati na ljude.

“Čuli smo pucnjeve u pet sati ujutro. Izašli smo na ulicu i vidjeli kako ljudi leže, upucani i ubijeni, tijela i krv svuga. Moj otac je bio pogođen, a mi smo se kretali iz ulice u ulicu kako bi pobjegli”, kazao je Al Jazeeri Mahmoud Muslim koji je bio ispred jedne od bolnica u turskom pograničnom gradu Suruc.

Borbe u Kobaniju se nastavljaju, a kurdski zvaničnici kažu kako su sigurni da će uspjeti povratiti mir i sigurnost u ovom gradu koji je bio simbol kurdskog otpora.

Pripadnici ISIL-a pretrpjeli su seriju poraza u sukobima sa Kurdima na sjeveroistoku Sirije, a jedan od nedavnih desio se u Tel Abyadu, strateškom pograničnom gradu koji je ISIL koristio kao rutu trgovine i šverca, te za dolazak stranih boraca i raznih potrepština.

Izvor: Al Jazeera i agencije