Hollande: Napad na fabriku u Francuskoj je teroristički

Francuski predsjednik Francois Hollande nazvao je današnji napad na fabriku gasa u Saint-Quentin-Fallavieru, tridesetak kilometara jugoistočno od Lyona, „terorističkim“, dodavši da je jedna osoba poginula, a dvije ranjene.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, koju je sazvao u Briselu gdje je bio na samitu Evropske unije, naveo je i da je osumnjičeni napadač uhapšen. 

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve je objavio da je napadač identifkovan. 

Yassin Sahli se smatra odgovornim za ovaj napad, a od ranije je poznat francuskim tajnim službama, prenose agencije.

Naime, 2006. godine službe su otvorile dosije Sahliju zbog radikalizacije, ali taj dosje nije obnovljen 2008. godine, što znači da ga vjerovatno više nisu smatrali prijetnjom, javlja list Mirror.

Mediji pišu da 35-godišnjak živi u blizini Lyona, a Kaznev je dodao i da on nema kriminalni dosje.

Prema riječima Hollandea, napad je počeo kada se automobil zabio u spremišta za gas, čime je izazvana eksplozija. Policija je pronašla i obezglavljeno tijelo i zastave sa “arpskim natpisima”.

„Napad je terorističke prirode jer je otkriveno tijelo obezglavljeno i pronađeni su natpisi. Dok sada govorimo, jedna osoba je ubijena, a dvoje ranjeno“, rekao je Hollande. 

On je na putu za Francusku i sazvao je hitan sastanak sigurnosnih i odbrambenih snaga za petak poslijepodne.

Obezglavljena žrtva

Sigurnosni izvor rekao je za AP da je glava jedne osobe pronađena na kapiji na ulazu u fabriku. Zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, kazao je da je tijelo otkriveno u blizini mjesta incidenta, ali da žrtva nije obezglavljena u eksplozijama, navodi AP. 

„Prema prvim otkrićima u istrazi, jedna ili više osoba dovezle su se automobilom ispred fabrike. Onda su se dogodile eksplozije“, rekao je taj izvor.

„Obezglavljeno tijelo pronađeno je u blizini fabrike, ali još ne znamo je li to tijelo dovezeno na to mjesto“, dodao je.

Reporter Al Jazeere Paul Brennan izvještava da su lokalni svjedoci i novinari kazali da su ostaci tijela žrtve bili izloženi na vidno mjesto.

Meta napada je hemijska fabrika koja je navodno povezana sa francuskom kompanijom Air Products koja radi sa tečnim gasom. 

Izvor: Al Jazeera i Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO