Tsiprasova politička bitka kod kuće

Vlada premijera Alexisa Tsiprasa ima pred sobom i veliku političku bitku kod kuće. Mnogi u Grčkoj, pa i unutar same stranke na vlasti, Syrize, posljednji prijedlog reformi podnesen kreditorima smatraju prevelikim popuštanjem, koje će koštati građane.

Građanski protest urodio je plodom. Nakon dvije godine borbe, radnici državne radio-televizije ERT vraćeni su na posao. Trenutni vršilac dužnosti direktora ERT-a Jorgos Jukakis, smatra kako su bili samo jedna od žrtava politike bivše vlade, koja je Grcima nametala rigorozne mjere štednje, na zahtjev međunarodnih kreditora. Ali, vjeruje da je veliku ulogu imao i privatni sektor.

“Pitanje ERT-a je u prvom trenutku bilo u vezi sa zahtjevom kreditora da se otpusti 2.000 radnika iz javnog sektora. Ali, to je bio i napad privatnog sektora na javni. Jer, zatvaranjem ERT-a profitirale su privatne televizijske i radiostanice. Slično se desilo i sa sektorima zdravstva i obrazovanja”, kaže Jukakis.

Predizborna obećanja 

Poništavanje mjera štednje bilo je predizborno obećanje Tsiprasa, na osnovu kojeg je njegova ljevičarska partija Syriza i dobila povjerenje građana na posljednjim izborima. Ali, takva politika nije naišla i na odobravanje vlasnika grčkog duga. Kostat Gioulekas, parlamentarac Nove demokratije, gubitnika na posljednjim izborima, sada najjače stranke opozicije, vjeruje kako je Tsipras obećao nešto što nije mogao ispuniti te da cijenu sada plaćaju građani.

“Svi želimo najbolje za Grčku, bez obzira na to je li na vlasti Nova demokratija ili Syriza. Međutim, uoči izbora mi smo vodili pregovore o jednom paketu od milijardu eura. Syriza je obećavala olakšice vrijedne 11 milijardi eura, a sada govore o sporazumu koji će Grčku koštati osam milijardi. Razlika je vrlo jasna – sedam milijardi eura”, rekao je Gioulekas.

Iz Syrize ne kriju da su pristali na, kako kažu, oštre mjere štednje, ali tvrde da će, za razliku od prijašnjih paketa, najveći teret novih reformi nositi bogati građani i velike kompanije.

“Grčka Vlada vodi veliku bitku. Ne želimo ponovo uvoditi mjere koje će najteže pasti građanima koji imaju niske prihode i koji su do sada bili najviše opterećeni. Borimo se i nadamo se da ćemo postići sporazum koji ide u korist Grčke, a koji će prihvatiti i grčki Parlament” kazao je Petros Kalantzis, član komiteta Syrize.

“Prema do sada dostupnim informacijama koje iz Brisela stižu do Atine, kompromisi koje Tsipras navodno mora napraviti izazvali su revolt među članovima njegove stranke. Nakon Brisela, sporazum dolazi ovdje, kako bi o njemu glasao Parlament”, javlja iz Atine reporter Al Jazeere, Emir Nuhanović.

Ništa bez partije

I tu Tsiprasa očekuje nova bitka. Ljevičari unutar njegove stranke za sada odbijaju bilo kakvu vrstu kompromisa o predizbornim obećanjima. No, politički analitičari vjeruju kako ipak neće ići mimo generalnog stava partije.

“Smatram da će sporazum proći u Parlamentu. Vjerujem kako će 17 poslanika Potamija glasati za sporazum, da će iz Nove demokratije također glasati za sporazum, a kada je riječ o različitim reakcijama poslanika Syrize, dug je put od reakcije do glasanja protiv prijedloga Vlade u Parlamenta”, navela je politička analitičarka Marija Georgiu. 

Da bi eventualni sporazum s kreditorima postao važeći, moraju ga, osim grčkog, prihvatiti i parlamenti ostalih zemalja eurozone. Vremena nema mnogo, rokovi ističu u utorak. A dogovor sada, preduslov je da se uopće počne pregovarati o trećoj tranši pomoći Evropske unije, prijeko potrebnoj Grčkoj.

Izvor: Al Jazeera