Transpacifičko partnerstvo – sporazum za historiju

Najveći svjetski trgovinski sporazum mogao bi uskoro postati stvarnost. Američki Senat je podržao pregovore između SAD-a i 11 država – Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama.

Transpacifičkim partnerstvom trebale bi biti otklonjene trgovinske barijere i olakšano investiranje. Ali, malo je koji sporazum podigao više prašine u američkim političkim krugovima i tamošnjoj javnosti. U Senatu je bilo mnogo rasprave o tome kakav je bio dan.

Članovi partije predsjednika Baracka Obame nisu sretni, ali on zasigurno jeste, jer je preskočio važnu prepreku do svog prioritetnog cilja – potpisivanja transpacifičkog partnerstva. Bio bi to najveći trgovinski sporazum u svjetskoj historiji, koji bi SAD trebao potpisati sa 11 država.

Sa 60 glasova “za” u Senatu, predsjednik će uskoro imati tu priliku. Uz to, članovi Senata su svojim glasom potvrdili da amandmanima ni na koji način neće utjecati na sporazum, što je bio zahtjev američkih međunarodnih partnera.

Na duge staze

“Oni su se brinuli da bi, ukoliko američki predsjednik potpiše sporazum, on mogao biti predmet amandmana u Kongresu i promjena koje oni nisu ispregovarali, pa su se zbog toga članovi Kongresa morali odreći te nadležnosti”, kazao je politički analitičar Steve Bell.

Sindikati i organizacije za zaštitu okoliša žestoko se protive sporazumu.

“Ovaj trgovinski sporazum podržavaju korporacije koje izmještaju poslovanje, kao da ga je pisao Wall Street, i farmaceutske kompanije, koje žele naplaćivati lijekove po višoj cijeni”, rekao je nezavisni senator Bernie Sanders. 

Ali, Bijela kuća insistira da SAD mora imati veću ekonomsku ulogu u Aziji.

“Jaka podrška Kongresa omogućit će Americi da piše pravila u novoj globalnoj ekonomiji, kako bi se vrijedni Amerikanci mogli takmičiti i pobjeđivati”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Priznaju, ipak, da će pojedini Amerikanci zbog te globalizacije izgubiti posao, ali smatraju da će se sporazum isplatiti na duge staze. Predsjednik Obama sada će imati šansu da pokuša to dokazati.

Izvor: Al Jazeera