Sirijski pobunjenici pokrenuli ‘Južnu oluju’

Žestoke borbe se vode ne samo u pretežno Kurdskim gradovima na sjeveru Sirije, već i na jugu i zapadu zemlje. Alijansa pobunjeničkih frakcija svoju najnoviju ofanzivu protiv snaga Bashara al-Assada naziva “Južnom olujom”.

Sirijska revolucija počela je u južnom gradu Deraa, u blizini jordansko-sirijske granice. Zbog ponovnog napredovanja pobunjenika, grad je žestoko granatiran. Alijansa raznolikih pobunjeničkih frakcija pokrenula je novu ofanzivu nazvanu “Južna oluja”. Kažu da se uspijevaju oduprijeti zračnim i kopnenim napadima režimskih snaga. Zato žele nastaviti napredovati i proširiti svoju teritoriju.

“Mi u Centru za vojne operacije najavljujemo početak ‘Južne oluje’ kako bismo iskorijenili neprijatelje u gradu Hauranu i kako bismo narodu vratili njihov suverenitet i prava. Obećali smo i Bogu i narodu da ćemo nastaviti sve dok ne oslobodimo i posljednji djelić okupirane zemlje koja je u rukama nepravednih i ugnjetavača”, rekao je pobunjenički komandant, Adham al-Karad.

‘Ekser u kovčeg režima’

Sirijska vojska već mjesecima drži Derau na nišanu, a pobunjenici kažu da Assasdovim snagama pomažu iranske i libanske jedinice. Smatraju da je Assadova strategija žestoko bombardiranje pobunjeničkih položaja, a potom kopnena invazija uz pomoć Hezbollahovih i iranskih specijalaca.

Sirijski generali kažu da su, uprkos brojnim preprekama, uspjeli zauzeti nekoliko okolnih sela i presjeći pobunjeničke linije opskrbe. Vladina ofanziva protiv Derae dolazi nakon što su pobunjenici gotovo u potpunosti zauzeli zapadnu pokrajinu Idlib. Zbog Derinog strateškog položaja, na južnoj granici s Jordanom i blizine Damaska, to je grad za koji se sve strane bore.

“Ako Deraa padne, to je u očima pobunjenika još jedan ekser u kovčeg Assadovog režima. S druge strane, režim u Derai ima još jednu priliku da pokaže da nije vojno mrtav te da i dalje može voditi bitku”, zaključio je sigurnosni analitičar Afzal Ashr.

Na sjeveru Halepa pobunjenici su opkolili vojne barake u mjestu Halidija i zauzeli strateški važan gradski trg. Više od 300.000 ljudi je poginulo u ratu u Siriji, a sa svakim napretkom pobunjenika Assadova avijacija sve žešće uzvraća. Civilima ostaje samo da izvlače mrtva tijela iz ruševina.

Izvor: Al Jazeera