SAD: Rusija se ‘igra vatrom’ prijeteći nuklearnim oružjem

Washington tvrdi da Rusija i dalje krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (EPA)

Rusija se, prijeteći svojim nuklearnim arsenalom, “igra vatrom”, a SAD je odlučan spriječiti je da ne stekne značajnu vojnu prednost kršeći Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, izjavio je zamjenik američkog ministra odbrane Robert Work.

U govoru pred zastupnicima Zastupničkog doma, on je kazao da će modernizacija i održavanje američkih nuklearnih snaga narednih godina koštati do sedam posto odbrambenog budžeta, prema tri do četiri posto sada, te da bi zbog toga moglo biti rezova u drugim programima ako ne bude odobren dodatni novac.

Work je rekao da Moskva nije uspjela zastrašiti svoje susjede nuklearnim oružjem, nego je, zapravo, članice NATO-a čvršće povezala.

Kritizirao je također rusku strategiju “eskalacije da bi se deeskaliralo”.

“Ko god misli da može kontrolirati eskalaciju koristeći nuklearno oružje, doslovno se igra vatrom”, rekao je.

Dodao je da bi korištenje nuklearnog oružja bila krajnja eskalacija.

Modernizacija nuklearnih snaga

Kazao je da Rusija i dalje krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji zabranjuje balističke rakete dometa 500 do 5.500 kilometara.

Pentagon razvija opcije za predsjednika Baracka Obamu za mogući odgovor na kršenja tog sporazuma i neće dopustiti da Rusija stekne značajnu vojnu prednost putem kršenja tog sporazuma.

SAD planira skupu i dugotrajnu modernizaciju svojih nuklearnih snaga, uključujući oružje, podmornice, bombardere i balističke projektile.

Procjene troškova kreću se između 355 milijardi dolara kroz deset godina, do 1.000 milijardi dolara kroz 30 godina.

Work je rekao da bi modernizacija nuklearnih snaga trebala koštati u prosjeku 18 milijardi dolara na godinu od 2021. do 2035. godine.

Godišnji budžet Pentagona iznosi 500 milijardi dolara.

Izvor: Agencije