SAD razmatra strategiju borbe protiv ISIL-a

Odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država je raspravljao o trenutnoj strategiji protiv grupe Islamska država Irak i Levant. Mnogi smatraju kako će, ako se strategija ne promijeni, za poraz te skupine biti potrebne godine. Stav Odbora je da je američka strategija ispravna, ali ne i dovoljna.

”Najbolja opcija je zajednički pristup, jer su domaće kopnene snage neophodne da bi se u potpunosti porazio ovaj zastrašujući hibridni neprijatelj. Međutim, metode koje se trenutno primjenjuju su neadekvatne”, rekla je analitičarka korporacije Rand Linda Robinson.

Američki predsjednik Barack Obama je odlučan da izbjegne slanje američkih vojnika u borbu protiv ISIL-a. Umjesto toga, Amerikanci organiziraju obuku iračkih snaga i šalju savjetnike za koordiniranje borbe na terenu.

Nema potpune strategije

Ali, jedna konzervativna savjetodavna grupa, koja je podržala prvu invaziju na Irak, smatra da se Amerika treba odlučiti za veći angažman.

”Jesmo li u ovome ili ne? Je li ovo naš rat ili ne? Ako jeste, onda naši vojnici trebaju biti spremni služiti rame uz rame s Iračanima”, naveo je Frederick Kagan iz savjetodavne grupe AEI.

Odbor preispituje američku politiku u vezi s ISIL-om, za koju je predsjednik Obama priznao kako je trebalo vremena da se definira.

“Još nemamo potpunu strategiju, zato što ona zahtijeva i predanost i angažman Iračana kad je riječ o tome kako će se snage regrutirati i obučavati, a ti detalji još nisu razrađeni”, rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama.

Neophodna pomoć iznutra

Sve su glasniji oni koji smatraju da su sunitska plemena neophodna u borbi protiv ISIL-a, ali čuju se i upozorenja da uspjesi moraju biti konkretni.

“Suniti prave veoma ozbiljne kalkulacije u vezi s tim koju će stranu podržati. Ako vjeruju da će se ISIL, šest mjeseci nakon što ustanu protiv te grupe, vratiti zbog naše slabosti, plemena neće stati na našu stranu. Zbog toga mora postojati stalna percepcija da postižemo napredak”, kazao je Michael Eisenstadt sa Instituta za politiku Bliskog istoka u Washingtonu.

“Bijela kuća je već čula ove argumente i opet će saslušati preporuke koje će joj Odbor predati. Ali, politiku u borbi protiv ISIL-a predvodi predsjednik. A u toj politici promjena, za sada, neće biti”, javlja reporter Al Jazeere Alan Fisher.

Izvor: Al Jazeera