Palestina predala ICC-u dokument za optužnice protiv Izraela

Palestinski dužnosnici su u četvrtak predali Međunarodnom krivičnom sudu dokument koji će, kako se nadaju, dovesti do podizanja optužnica za ratne zločine i kršenje međunarodnog prava protiv izraelskih dužnosnika. Prvi je to takav službeni potez Palestinaca. Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab objašnjava koje su ključne točke palestinskog zahtjeva.

Akef Hreizat ne može prići previše blizu zemlji koju njegova porodica posjeduje već generacijama. Kad je Izrael počeo graditi ovo naselje, koje se smatra nezakonitim prema međunarodnom pravu, izgrađena je i električna ograda. Hreizat objašnjava kako ga ograda sprečava da uđe na svoj posjed. No, kaže kako nije izgubio nadu da će ga jednog dana vratiti.

“Naslijedili smo ovu zemlju od svojih predaka i želimo je obrađivati. Drago mi je što smo se obratili ICC-u, jer želim rješenje kojim će biti okončana izraelska okupacija moje zemlje”, kazao je Akef.

Izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ključni su dio palestinskog zahtjeva predanog ICC-u. Do sada su izgrađeni deseci naselja, a u njima trenutno živi više od 600.000 Izraelaca. Ključni argument žalbe protiv gradnje naselja zasnovan je na Članu 8, Odjeljku 2 Rimskog statuta, u kojem se navodi da je preseljavanje stanovništva okupatorske sile na teritoriju pod okupacijom nezakonito.

“Dokument žalbe podijeljen je na tri dijela. Prvi se odnosi na gradnju ilegalnih naselja, poput ovog koje vidimo ovdje, drugi na status i postupanje prema palestinskim zatvorenicima, a posljednji na prošlogodišnje napade na Gazu”, izvještava Imtiaz Tyab iz južnog Hebrona.

Poginulo više od 2.200 Palestinaca

Izrael je optužen za teško kršenje međunarodnih pravila ratovanja tokom 50-dnevnog bombardiranja Pojasa Gaze, u kojem je poginulo više od 2.200 Palestinaca, većinom civila. U izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom ove sedmice, navodi se da su i Izrael i Hamas možda počinili ratne zločine. U palestinskom zahtjevu govori se i o desecima drugih kršenja međunarodnog prava.

“Naš cilj je dokazati da je Izrael počinio ratne zločine i zločine protiv čovječnosti te pomoći sudu da, što je prije moguće, pokrene istragu”, kaže Mustafa Barghouti iz Palestinskog zakonodavnog vijeća.

Izraelski dužnosnici odbili su pružiti informacije koje je sud tražio od njih, ustvrdivši kako sud nema ovlasti da istražuje palestinske žalbe, jer, prema njihovom mišljenju, Palestina nije država. Glavni tužitelj ICC-a sada ima zadatak odlučiti postoji li dovoljno dokaza da naredi preliminarnu, a zatim i punu krivičnu istragu o optužbama – proces koji će, bez sumnje, biti dug i složen.

Sud može podići optužnice samo protiv pojedinaca, a ne država, što znači da će tužitelji, također, morati utvrditi kojim bi se izraelskim vojnim zapovjednicima i dužnosnicima moglo suditi za ratne zločine.

Izvor: Al Jazeera