Odobren fond za pokretanje ekonomije Evrope

Fond bi trebao angažirati 315 milijardi eura privatnih i javnih investicija (EPA)

Evropski parlament je na plenarnoj sjednici u Briselu velikom većinom izglasao uredbu o osnivanju Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI), ključni element investicijskog plana Evropske komisije kojim se namjerava angažirati 315 milijardi eura privatnih i javnih investicija radi pokretanja evropske ekonomije.

Tekst je izglasan sa 464 glasa za, 131 protiv i 19 suzdržanih, prenosi Hina.

“Sada očekujemo da se investicijski plan vrijedan 315 milijardi eura počne provoditi kako bi se ponovno pokrenule investicije širom Evropske unije, da podržava političke prioritete koje smo postavili, poput energetske unije, finansiranja malih i srednjih poduzeća i digitalne infrastrukture te tako potakne ekonomski oporavak koji stvara prijeko potrebna radna mjesta širom kontinenta”, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

Odobrenje Vijeća

Sada nakon što je uredba dobila zeleno svjetlo u Parlamentu isto treba učiniti Vijeće, to jest države članice. Očekuje se da će Vijeće to ubrzo napraviti pisanom procedurom, tako da će uredba stupiti na snagu početkom jula, a EFSI bi trebao u potpunosti biti operativan do septembra.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavio je investicijski plan u novembru prošle godine.

Ključni element je stvaranje Evropskog fonda za strateške investicije s pet milijardi eura kapitala Evropske investicijske banke te 16 milijardi jamstava, a polovinu od toga, osam milijardi osigurano je iz evropskog budžeta kao garancija EIB-u u slučajevima da se aktivira garancija.

Tih ukupno 21 milijardu eura trebalo bi privući 315 milijardi eura uglavnom privatnih, ali i javnih investicija širom Evropske unije.

Izvor: Agencije