Nova odgoda suđenja novinarima Al Jazeere

Sud u Kairu je osmi put odgodio saslušanje novinarima Al Jazeere (AP)

Više puta pomjerano, ponovno suđenje dvojici novinara Al Jazeere  u Kairu je odgođeno, u vrijeme kada je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio izvještaj u kojem se navodi da su novinari na udaru nevjerovatnih prijetnji u Egiptu koji vodi predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi.

Saslušanje u ponovljenom suđenju Baheru Mohamedu i Mohamedu Fahmyju je odgođeno do ponedjeljka, 29. juna.

Današnje saslušanje je trebalo biti osmo u ponovljenom suđenju Baheru Mohamedu i Mohamedu Fahmyju. Ranijih sedam u kairskoj sudnici, uključujući posljednje 11. juna, bilo je odgođeno.

Novinari su optuženi za “pomaganje terorističkoj organizaciji”, što se odnosi na pokret Muslimanska braća koji je proglašen nezakonitim u Egiptu nakon što je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija u masovnim protestima protiv njegove vladavine 2013. godine.

Novinari i Al Jazeera kategorično odbacuju sve optužbe i navode kako su samo radili svoj posao.

Zagušujuća atmosfera

Pritvaranje novinara ojačalo je stav grupa za zaštitu ljudskih prava koje navode kako Vlada ukida slobode omogućene nakon 2011. godine i ustanka kojim je svrgnut Hosni Mubarak.

Komitet za zaštitu novinara, kojem je sjedište u New Yorku, objavio je izvještaj u četvrtak u kojem se navode detalji pritvaranja 18 egipatskih novinara od kojih je većina optužena za povezanost s Muslimanskom braćom.

U izvještaju se navodi kako je prijetnja pritvaranjem u Egiptu dio zagušujuće atmosfere u kojoj vlasti pritišću medije kako bi cenzurirali kritičarske glasove. Izdaju se naredbe o blokadi rada na osjetljivim temama. Dodaje se kako Sisi, pod plaštom nacionalne sigurnosti, guši slobode u radu.

„Iz CPJ-a su razgovarali s visokopozicioniranim zvaničnicima, uključujući državnog tužitelja i ministra tranzicijskog pravosuđa, koji su negirali da Egipat u zatvoru drži bilo kojeg novinara zbog njegovog rada“, stoji u izvještaju Komiteta koji je zasnovan na popisu zatvorenika u Egiptu, napravljenom 1. juna.

„Od 18 novinara koji su na dan 1. juna (2015) bili u zatvoru, više od trećine ih je osuđeno na doživotni zatvor“, ističe se u izvještaju

„Broj egipatskih novinara u zatvoru najviši je od 1990, od kada CPJ izvještava o tome. Uhapšeni su pod optužbama koje idu od poticanja na nasilje i učešća na neprijavljenim skupovima do pripadnosti zabranjenim grupama“, piše CPJ, dodajući da ih je „većina radila za elektronske medije“.

„No, istraživanje CPJ-a pokazuje kako vlasti koriste izgovor nacionalne sigurnosti kako bi gušile ljudske slobode i prava, uključujući i slobode medija.“

Pritvaranje u Njemačkoj

Al Jazeerin novinar Mohamed Fahmy, naturalizirani Kanađanin koji se odrekao egipatskog državljanstva, te Egipćanin Baher Mohamed u februaru su pušteni jer je plaćena kaucija nakon što su proveli više od godinu dana u pritvoru.

Peter Greste, treći novinar Al Jazeere, deportiran je u februaru i još postoje optužbe protiv njega u odsustvu.

Novinarima je prvobitno izrečena kazna od sedam do deset godina zatvora, da bi Vrhovni sud Egipta naredio ponavljanje suđenja u januaru.

Saslušanje u četvrtak dolazi samo nekoliko dana nakon što je novinar Al Jazeere Arabic Ahmed Mansour bio pritvoren na aerodromu u Berlinu po zahtjevu egipatskih vlasti.

Njemačke vlasti su ga oslobodile nakon tri dana u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije