Majka i beba preživjele pad aviona

Murillo i njena beba (na slici) preveženi su helikopterom u obližnju bolnicu gdje su im ustanovljene blaže povrede (EPA)

Majka i njen maleni sin, koji su nestali nakon pada aviona u gustoj džungli zapadne Kolumbije, pronađeni su živi i zdravi pet dana kasnije, a vlasti ovo opisuju kao „čudo“, prenose svjetske agencije.

Nelly Murillo (18) i njen sin Yudier Moreno, koji nema ni godinu, pronađeni su u srijedu nedaleko od mjesta gdje se letjelica tipa Cessna 303 srušila u subotu, u gustoj vegetaciji nedaleko od mjesta Quibdo (provincija Choco).

„Ovo je čudo. Riječ je o divljem području i katastrofalnoj nesreći“, izjavio je za agenciju AFP pukovnik Hector Carrascal, komandant kolumbijskih zračnih snaga u Antioquiji.

„Mora da mu je majčin duh dao snagu da preživi.“

Murillo i njena beba preveženi su helikopterom u obližnju bolnicu gdje su im ustanovljene blaže povrede, dodao je Carrascal, kao i to da je bio veoma iznenađen kada je saznao da su preživjeli.

„Gospođa je imala manje rane i blaže opekotine, dok je dijete prošlo bez ikakvih povreda“, navodi se u saopćenju kolumbijskih zračnih snaga.

Pilot poginuo

Pilot aviona, kapetan Carlos Mario Ceballos, poginuo je u padu i spasilačke službe su pronašle njegovo tijelo u letjelici.

Oni su otkrili otvorena vrata aviona i sumnjali su da su preživjeli uspjeli izaći.

Tim za potragu i spašavanje od 14 članova pretraživao je gustu šumu dok nije pronašao majku i dijete.

Avion je putovao između mjesta Nuqui i Quibdo na zapadu Kolumbije kada se desila nesreća.

Istražitelji pokušavaju utvrditi uzrok pada.

Izvor: Agencije