JAR razmišlja o izlasku iz ICC-a

Omar al-Bashir optužen za genocid (AFP)

Južnoafrička Republika razmišlja da izađe iz članstva u Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) nakon polemike koju je potaknuo posjet sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, optuženog za genocid, Johannesburgu gdje se održavao summit Afričke unije, rekao je u četvrtak ministar u predsjedništvu Jeff Radebe.

“Južnoafrička Republika mogla bi u konačnici razmisliti i o povlačenju iz ICC-a. Takva će se odluka donijeti tek kada se iscrpe sve raspoložive mogućnosti po Rimskom statutu (kojim je utemeljen sud)”, rekao je u izvješću ministarskom vijeću.

Radebe je usto najavio “početak skorih pregovora s Afričkom unijom i njezinim članicama da bi se vidjelo kako se što prije mogu primijeniti afrički mehanizmi za rješavanje sukoba kako najteži zločini ne bi ostali nekažnjeni”.

Sud zabranio izlazak, Vlada ga pustila

Južnoafrička Republika želi “ubrzati reformu Afričkog suda za ljudska prava i narode sa sjedištem u Aruši”, u Tanzaniji, ali joj nedostaju sredstva.

Pretoria će pripremiti izvješće i podnijeti ga već na idućoj glavnoj skupštini članica ICC-a, rekao je, prenosi Hina.

ICC je još 28. svibnja zatražio od JAR-a kao člana suda, da uhiti predsjednika Sudana ako dođe na summit AU-a.

No, Bashir je 14. lipnja došao na summit koji se 14. i 15. održavao u Johannesburgu. Jedna nevladina organizacija odmah se obratila pravosudnim tijelima tražeći njegovo uhićenje, a sud u Pretoriji mu je zabranio izlazak iz zemlje u očekivanju suđenja.

Optužbe protiv Vlade

No, vlada nije poštovala tu odluku i pustila je Bashira da se svojim zrakoplovom vrati kući, a da ga nitko nije pokušao zaustaviti, dapače pratila su ga dvojica osobnih čuvara, pišu tamošnji mediji.

Nakon toga se rasplamsala rasprava u JAR-u. Oporba i mnogi komentatori optužuju vladu da je prekršila ustav i međunarodne obveze.

U srijedu je južnoafrički sudac zatražio početak istrage protiv vlade Jacoba Zume.

Afrička unija optužuje ICC za neobjektivnost jer vodi istrage samo protiv Afrikanaca.

Izvor: Agencije