Indija i Kina daju Nepalu 1,5 milijardi dolara

U zemljotresima u Nepalu poginulo više od 8.800 ljudi, a uništeno pola miliona kuća (EPA)

Indija i Kina su obećale gotovo 1,5 milijardi dolara pomoći Nepalu na donatorskoj konferenciji na kojoj je nepalski premijer poručio da će žrtve potresa dobiti pomoć koja im je namijenjena, nastojeći ukloniti strah međunarodnih donatora okupljenih u Kathmanduu od zloupotrebe.

Nepal ocjenjuje da mu treba 6,7 milijardi dolara kako bi stao na noge nakon potresa u kojemu je poginulo više od 8.800 ljudi, uništeno pola miliona kuća i stanova i na cestu izbačene hiljade stanovnika koji trpe oskudicu hrane i vode.

No, neki međunarodni donatori suzdržani su u obećanjima, strahujući od zloupotrebe novca zbog glomazne birokratije i slabe organizacije, prenosi Hina.

Saradnja s Nepalom

Premijer Sushil Koirala pozvao je donatore okupljene u nepalskoj prijestolnici, prije svega ministre vanjskih poslova svojih velikih susjeda, Kine i Indije te Svjetsku banku, Evropsku uniju i Ujedinjene narode na “saradnju s nama, Nepalskom vladom”.

“Iskreno vas uvjeravam da ćemo učiniti sve da pomoć stigne korisnicima, jer odgovaramo našim građanima”, rekao je na početku konferencije.

Ministar finansija Ram Sharan Mahat strah od zloupotrebe ocijenio je pretjeranim. “Imamo toliko parlamentarnih komisija koje sve proučavaju pod povećalom i ništa se ne može sakriti. Ako bude zloupotreba, nepravilnosti i korupcije, imamo mehanizme kojima ćemo to spriječiti”, rekao je.

Svjetska banka je već prije obećala pet stotina miliona dolara.

Nepalu, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta potrebna je hitna pomoć za obnovu stanova, škola i bolnica uništenih i oštećenih u potresima 25. aprila i 12. maja.

Izvor: Agencije