Grčka bez dogovora s kreditorima

U Briselu, još dva neuspjela pokušaja dogovora Grčke i njenih kreditora. 

Uoči početka samita zemalja članica Evropske unije, premijer Grčke Aleksis Tsipras u Briselu nije uspio postići dogovor s kreditorima.

Kako su rekli čelnici EU-a, Grčka nije prihvatila dokument koji su jednoglasno dogovorile institucije Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije.

Proslijedit će ga ministrima finansija Eurogrupe, koji se ponovo sastaju nakon što su se u srijedu navečer i oni razišli bez sporazuma.

Krajnji rok

Nedjelja bi, kako je rekao austrijski ministar finansija, bila krajnji rok za postizanje dogovora s Grčkom, a rok za plaćanje međunarodnih dugova te zemlje ističe u utorak.

“Još nije postignut dogovor Grčke i predstavnika vjerovnika. Grčka nije prihvatila dokument kojeg su dogovorile MMF, ECB i EK, a rok za plaćanje međunarodnih dugova te zemlje ističe u utorak. Grčka do kraja juna MMF-u mora isplatiti 1,6 milijardi eura ili će bankrotirati. Neki prijedlozi se već porezi bogatim, ali i selektivno povećanje grčkog poreza na dodanu vrijednost”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Ministri finansija eurozone prethodno su optužili Atinu da odbija kompromis.

Grčka Vlada i dalje je čvrsto na svojim pozicijama”, rekao je čelnik.

Sastanak ministara finansija eurozone o rješenju grčke dužničke krize završen je u srijedu navečer bez dogovora.

Reforme Grčke

Očekivanja od pregovora u srijedu nisu bila značajnija nakon što se pokazalo da ostaju razlike između Grčke i njenih kreditora o tome kakve bi reforme ta zemlja trebala usvojiti u zamjenu za finansijsku pomoć.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble izjavio je ranije u srijedu da polaže malo nade u to da će toga dana biti postignut sporazum s Grčkom na sastanku čelnika eurozone.

Tsipras je izjavio uoči puta u Brisel da neki kreditori nisu prihvatili prijedloge Atine za odblokiranje isplate preostale finansijske pomoći.

Izvor: Agencije