Francuska širi ovlasti pri nadzoru građana

Francois Hollande najavio da će nakon usvajanja tražiti eskpertizu Ustavnog vijeća (EPA)

Nacionalna skupština (Donji dom Parlamenta) Francuske usvojila je kontroverzni zakon o aktivnostima specijalnih službi, koji omogućava vlastima da prate komunikaciju građana, istog dana kada su dokumenti koje je objavio WikiLeaks izazvali pomutnju zbog američkog špijuniranja francuskih lidera.

Zakonom se specijalnim službama daju široke ovlasti za praćenje građana, tako da će, između ostalog, prema novim propisima službe na zahtjev dobivati osobne podatke građana od internet-providera i operatera mobilne telefonije, a bez odobrenja suda prisluškivat će razgovore i pratiti komunikaciju osoba sumnjivih za povezanost s terorizmom, piše AFP.

Obavještajne službe imat će pravo na postavljanje kamera i prislušnih uređaja u privatne kuće i stanove, kao i priključenje na računala “u realnom vremenu”.

Protivnici i lijevo i desno

Također, vlasti će moći držati snimke mjesec dana, a podatke o kontaktima pet godina.

Zakon uređuje ciljeve i zadatke specijalnih službi, utvrđuje pravila i procedure korištenja različitih tehničkih sredstava za prikupljanje podataka i popunjava niz praznina u postojećim zakonima, donesenim prije širenja interneta i komunikacije mobilnim telefonima, budući da je prethodni zakon usvojen 1991. godine i znatno je zastario.

Iako je većina svih zastupničkih skupina i ljevice i desnice glasovala “za”, protivnika zakona bilo je u svim strankama, naveo je AFP, dodajući da je zakon kritizirala i organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty International”, ističući da se njime Francuska približava “državi-nadzorniku”.

Kako bi ublažio raspravu povodom zakona, predsjednik Francois Hollande najavio je da će nakon usvajanja tražiti eskpertizu Ustavnog vijeća, i u tom bi slučaju stupio na snagu nakon ekspertize i nakon što ga predsjednik odobri, prenosi Tanjug. 

Podrška nakon napada na Charlie Hebdo

Zastupnici su o zakonu glasovali manje od 24 sata nakon objave WikiLeaksove informacije da su specijalne službe SAD-a duže vrijeme, između 2006. i 2012. godine prisluškivali telefonske razgovore tri posljednja predsjednika Francuske – Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollandea, što je izazvalo diplomatske prepirke između dvije zemlje.

Zakon je dobio podršku nakon napada na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo u siječnju, kada je u tri dana poginulo 17 osoba.

AFP navodi da je Francuska i dalje u stanju povećane pripravnosti i da se trudi pratiti stotine mladih muslimana koji odlaze boriti se u Siriju i Irak, kao i da kontrolira potencijalne napade u zemlji.

Izvor: Agencije