Bostonski bombaš zvanično osuđen na smrt

Porota 16. maja jednoglasno donijela odluku o smrtnoj kazni za Carnajeva (Reuters)

Bostonskog napadača Džohara Carnajeva u srijedu je Američki sud i zvanično osudio na smrtnu kaznu, nakon što ga je u maju porota osudila na smrtnu kaznu zbog ubistva troje ljudi i ranjavanje više od 260 osoba tokom bombaškog napada na Bostonskom maratonu 2013. godine.

Carnajev se uoči formalnog izricanja presude izvinio žrtvama.

“Želio bih se izviniti žrtvama i preživjelima”, rekao je. “Žao mi je zbog života koje sam uzeo, zbog patnji, štete koju sam pričinio”, rekao je Carnajev na Federalnom sudu gdje je i formalno osuđen na smrt. 

Porota, sastavljena od 12 članova, jednoglasno je 16. maja donijela odluku o smrtnoj kazni za Carnajeva (21), koji je na izricanju presude stajao s prekrštenim rukama.

Odluka je donesena poslije ukupno 14 sati vijećanja tokom tri dana, što je bilo medijski najpraćenije suđenje za terorizam u Sjedinjenim Američkim Državama još od suđenja za bombaški napad u Oklahoma Cityju prije dvije decenije.

Jednoglasna odluka

Porota je jednoglasno morala donijeti odluku da bi Carnajev dobio smrtnu kaznu. U suprotnom, on bi automatski dobio doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti za uvjetnu slobodu.

U napadu izvršenom 15. aprila 2013. blizu cilja Bostonskog maratona poginulo je troje, a povrijeđeno više od 260 ljudi.

Odbrana je tvrdila da je Džohar u vrijeme izvršenja zločina bio povodljivi 19-godišnjak na kojeg je veliki utjecaj izvršio njegov 26-godišnji brat Tamerlan.

Atentati u Bostonu, koje su izveli Džohar i stariji brat Tamerlan Carnajev, ubijen četiri dana kasnije, najkrvaviji su nakon 11. septembra u SAD-u.

Dvije bombe kućne izrade eksplodirale su na ciljnoj liniji i taj popularni događaj pretvorile u krvoproliće.

Sudac je u srijedu, također, osudio Carnajeva na doživotni zatvor za druge optužbe.

Izvor: Agencije