Assange o prisluškivanju: Vrijeme za evropsku akciju

Julian Assange dodao kako slijede i druga značajna otkrića (AP)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je sinoć na francuskoj televiziji kako je došlo vrijeme da evropske vlade preduzmu legalnu akciju u vezi s američkim prisluškivanjem nakon što su objelodanjeni dokumenti koji otkrivaju da je Washington prisluškivao trojicu francuskih predsjednika.

Assange je, govoreći za TV-stanicu TF1, pozvao Francusku da preuzme vodstvo i pokrene parlamentarnu istragu o aktivnostima stranog špijuniranja, javila je agencija AFP.

Dodao je da slijede i druga značajna otkrića, navela je francuska agencija.

Razgovor s Obamom

Francuski predsjednik Francois Hollande saopćio je u srijedu kako je razgovarao s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom u vezi s navodima o američkom prisluškivanju francuskih lidera.

Hollande je naveo kako je Obama ponovio obećanje da će se prestati s taktikama špijuniranja „neprihvatljivog među saveznicima“.

Premijer Francuske Manuel Valls rekao je jučer kako Washington mora uraditi sve što je u njegovoj moći da popravi odnose sa zvaničnim Parizom, nakon izvještaja da su Amerikanci špijunirali francuskog predsjednika Hollandea i dvojicu njegovih prethodnika.

“Top secret” dokumenti

WikiLeaks je u utorak navečer objavio dokumente označene kao „Top secret“.

Prema ovim dokumentima, američke sigurnosne službe špijunirale su Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i sadašnjeg predsjednika Hollandea.

To se desilo u periodu od 2006. do 2012. godine, a prisluškivale su njihove telefonske razgovore i presretale njihovu elektronsku (mail) prepisku.

Izvor: Agencije