WikiLeaks: SAD prisluškivao tri francuska predsjednika

Sjedinjene Američke Države odbile potvrditi ili opovrgnuti izvještaje WikiLeaksa (AFP)
Sjedinjene Američke Države odbile potvrditi ili opovrgnuti izvještaje WikiLeaksa (AFP)

Sjedinjene Američke Države prisluškivale su posljednja tri francuska predsjednika – Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollandea, prenijeli su francuski mediji, pozivajući se na podatke WikiLeaksa.

Špijuniranje francuskih predsjednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, prenio je francuski Liberation.

List se poziva na dokumente koji su vođeni kao “najveća tajna”, a među njima je pet izvještaja Američke nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Prema WikiLeaksu, američke sigurnosne službe špijunirale su tri predsjednika tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektronsku prepisku.

Najsvježiji dokument je od maja 2012. godine, nekoliko dana prije nego što je Hollande preuzeo dužnost i odnosi se na “tajne sastanke u Parizu posvećene krizi eurozone, a posebno ne posljedice grčkog izlaska iz eurozone”.

Drugi dokument iz 2008. godine naslovljen je sa: “Sarkozy vidi jedino sebe kao nekoga ko može riješiti svjetsku finansijsku krizu”.

Sastanak obavještajnih službi u Parizu

Predsjednik Hollande navodno američko špijuniranje francuskih predsjednika ocijenio je neprihvatljivim.

“Francuska neće tolerisati poteze koji ugrožavaju njenu sigurnost i zaštitu njenih interesa”, navodi se u saopćenju iz Hollandeovog kabineta, prenosi Reuters.

Američke vlasti su se obavezale i te se obaveze moraju striktno poštovati, navedeno je u saopćenju, što je podsjećanje na obećanja SAD-a s kraja 2013. da neće špijunirati francuske lidere.

Hollande je u međuvremenu održao hitan sastanak sa Vijećem za sigurnost Francuske zbog navoda WikiLeaksa.

Najavljeno je i kako će na temu navodnog špijuniranja razgovarati sa svojim američkim kolegom Barackom Obamom.

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius pozvao je američkog ambasadora u Francuskoj da objasni WikiLeaksove izvještaje.

Francuska: Špijuniranje je neprihvatljivo

Francuska vlada ocijenila je kako je špijuniranje neprihvatljivo među saveznicima.

Prema riječima glasnogovornika Francuske vlade Stephanea Le Folla, “teško je prihvatiti da među saveznicima može biti takva vrsta aktivnosti, posebno prisluškivanje predsjednika Republike”.

“Kada se borimo protiv terorizma, teško da neko može zamisliti ili razumjeti šta bi moglo motivisati saveznika da špijunira svoje saveznike”, rekao je Le Foll.

Pokušao je i da smiri tenzije, rekavši da to nije nešto što bi trebalo izazvati svjetsku krizu.

“Imamo dovoljno teških kriza danas u svijetu”, dodao je.

SAD: Nismo prisluškivali Hollandea

Sjedinjene Američke Države su prvo odbile potvrditi ili opovrgnuti izvještaje da je NSA špijunirao trojicu francuskih predsjednika, ali je kasnije Bijela kuća demantovala tvrdnje da prisluškuju predsjednika Hollandea.

“Ne ciljamo, niti nećemo ciljati komunikacije predsjednika Hollandea”, potvrdio je glasnogovornik Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost Ned Price.

Međutim, nije naveo ko je bio meta prislušivanja američke sigurnosne službe u prošlosti.

“Ne obavljamo bilo kakve aktivnosti stranog obavještajnog nadzora, osim ako ne postoji specifičan i provjeren razlog po nacionalnu sigurnost. Ovo (prisluškivanje) se podjednako odnosi kako na obične građane tako i na svjetske lidere. Blisko sarađujemo sa Francuskom o svim pitanjima od međunarodnog značaja i Francuzi su nezamjenljivi partneri”, rekao je Price.

“Nećemo komentarisati specifične obavještajne navode. Ne provodimo nikakve strane obavještajne aktivnosti ukoliko za to ne postoji nacionalni interes”, navodi se u prethodno objavljenom saopćenju Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, koje prenosi AFP.

“To se odnosi i na obične građane i na svjetske lidere”, dodaje se.

Glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je rekao kako je uvjeren da su dokumenti autentični, uz napomenu da su se prethodne objave pokazale tačnima.

Izvor: Agencije


Povezane

Edward Snowden objavio dokumente o napadu obavještajnih agencija na antivirusne softvere u svrhu praćenja korisnika.

23 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO