Obama obećao Hollandeu prekid špijuniranja

Elizejska palača: U razgovoru ponovljena načela koja trebaju određivati odnose među saveznicima u vezi obavještavanja (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u razgovoru telefonom s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom ponovio obvezu “prekida metode iz prošlosti, neprihvatljive među saveznicima” u vezi špijuniranja, izvijestio je ured francuskog predsjednika.

Tijekom razgovora na inicijativu Hollandea nakon otkrića američkog špijuniranja trojice francuskih predsjednika od 2006. do 2012., ponovljena su načela koja trebaju određivati odnose među saveznicima u vezi obavještavanja, navela je Elizejska palača u priopćenju, prenosi Hina.

Predsjednik Obama je nedvosmisleno ponovio da se čvrsto obvezao u studenom 2013., nakon afere Snowden i ponovio tijekom državnog posjeta Francoisa Hollandea u veljači 2014. da je SAD prekinuo te metode koje su se zbivale u prošlosti i koje su neprihvatljive među saveznicima, naglašava ured francuskog predsjednika.

Posjet Washingtonu radi jačanja suradnje

Francuski obavještajni dužnosnici uskoro odlaze u posjet Washingtonu radi jačanja suradnje, navodi se u priopćenju.

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je u srijedu da SAD mora sve učiniti kako bi popravio štetu uzrokovanu otkrićem američkog prisluškivanja najviših francuskih dužnosnika i zauzeo se za “kodeks lijepog ponašanja” između dviju savezničkih zemalja.

“Sjedinjene Države moraju shvatiti ne samo opasnost koju takvo djelovanje predstavlja za naše slobode nego i sve učiniti, i to brzo, kako bi popravile štetu koju to nanosi odnosima savezničkih zemalja i između SAD-a i Francuske”, rekao je Valls u Nacionalnoj skupštini.

‘Kodeks dobrog ponašanja’

Premijer se zauzeo za to da se između dvije zemlje uvede “kodeks dobrog ponašanja u pogledu obavještajnih djelatnosti i poštivanja političkog suvereniteta”, kritizirajući “neprihvatljive postupke” jedne “prijateljske” zemlje.

Priznao je ipak da otkriće prisluškivanja trojice francuskih predsjednika “nikoga ne čudi”.

“O tome je već bilo riječi između ljeta 2013. i putovanja predsjednika Hollandea u SAD početkom 2014. Francuske vlasti tražile su jasna i iskrena objašnjenja. Naši američki prijatelji dali su obećanja. Treba ih se sjetiti i strogo ih poštivati”, rekao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Edward Snowden objavio dokumente o napadu obavještajnih agencija na antivirusne softvere u svrhu praćenja korisnika.

Published On 23 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO