Izrael zabranio ulazak Palestinaca u Al-Aqsu

Palestinskim vjernicima se tradicionalno tokom ramazana omogućava pristup džamiji Al-Aqsa (Getty Images)

Izrael je odlučio poništiti dozvole za ulazak vjernicima iz Pojasa Gaze da se mole u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa tokom ramazana, mjeseca posta, nakon što je u utorak navečer raketa sa te palestinske teritorije pala na jug zemlje, blizu graničnog prelaza.

U izjavi za palestinsku agenciju Maan, koordinator za vladine aktivnosti na teritorijama je objasnio da 500 muškaraca i žena u četvrtak i petak neće ući u Izrael iz Pojasa Gaze, kako je bilo planirano, jer “sigurnosni uvjeti oko prelaza nisu stabilni.”

Brigadni-general Yoav Mordechai ja najavio da će Izrael ponovno procijeniti sigurnosne uvjete sljedeće sedmice kako bi odlučio hoće li otvori granični prelaz Erez za stanovnike Gaze da doputuju u Jerusalem, prenose agencije.

“Hamas je odgovoran što su vjernici lišeni molitve u džamiji Al-Aqsa tokom ramazana. Ne kažem da je Hamas ispalio raketu, ali je odgovoran, jer kontrolira Pojas Gaze”, rekao je Mordechai.

Raketiranje Izraela

Grupa Brigade Omar, inspirirana grupom Islamska država Irak i Levant, preuzela je odgovornost za nedavno sporadično raketiranje Izraela, uključujući raketu ispaljenu u utorak navečer.

Izraelska armija na te napade odgovara zračnim udarima na mete napadača u Pojasu Gaze, navode izraelski mediji.

Izrael po tradiciji ublažava ograničenja na putovanja Palestinaca sa Zapadne obale i Pojasa Gaze tokom ramazana, uključujući dozvole za Palestince koji žive u inostranstvu da uđu u Izrael preko međunarodnog aerodroma Ben-Gurion, kako bi posjetili porodice, kao i dozvole za posjete porodicima u inozemstvu.

Palestinskim vjernicima se, također, omogućava pristup džamiji Al -Aqsa i oni stižu autobusima direktno iz Ramallaha i Betlehema, navode izraelski mediji.

Izvor: Agencije