ISIL uništio antičke grobnice u Palmiri

Grupa Islamska država Irak i Levant tvrdi da je uništila dvije drevne grobnice u antičkom gradu Palmiri u Siriji, koji je ova grupa zauzela prije mjesec dana.

Fotografije koje su objavljene na internetu navodno prikazuju grobnice, udaljene četiri kilometra od Palmire, dignute u zrak.

To je prva zabilježena velika šteta na antičkim znamenitostima otkako je ISIL zauzeo Palmiru, koja se još zove i Tadmur i poznata je kao grad pod zaštitom UNESCO-a.

Na fotografijama se može vidjeti kako se uzdiže dim s vrha brda na kojem se nalazila grobnica Mohammeda Bin Alija, pratioca imama Alija, rođaka poslanika Muhammeda.

Druga grobnica je napravljena prije više od 500 godina za sufijskog učenjaka poznatog kao Nizar Abu Bahaa Eddine.

Uništen grad star 3.000 godina

ISIL se ranije zakleo da će uništiti statue, grobnice i hramove koje smatra idolopoklonstvom.

Kada je ova grupa ušla u antički grad, to je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice zbog neizvjesne sudbine historijskog blaga, budući da je ISIL uništio mjesta svjetske kulturne baštine u područjima koja su pod njegovom kontrolom u susjednom Iraku.

U martu je buldožerom uništen asirski grad star 3.000 godina u blizini Mosula te gradski muzej.

Grupa je raznijela desetke hramova u Iraku i Siriji, a navodno je prije nekoliko dana ISIL postavio eksploziv na antička mjesta u Palmiri, kada su Vladine snage pojačale napade da preuzmu grad.

Stotine civila su ubijene u gradu otkako je ISIL preuzeo kontrolu u maju, a hiljade su pobjegle, navode aktivisti.

Izvor: Al Jazeera