Ubijen zvaničnik ISIL-a zadužen za regrutaciju

State Department ponudio nagradu od tri miliona dolara za informacije o Harziju (Al Jazeera)

Pripadnik grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zadužen za regrutaciju boraca ubijen je u zračnom napadu američkih snaga 15. juna u Mosulu, na sjeveru Iraka, rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren.

Ali Awni al-Harzi je navodno bio umiješan u napad na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra 2012. godine, u kojem su poginuli američki ambasador u Libiji Christopher Stevens te još tri Amerikanca.

“Harzi je na prostoru Sjeverne Afrike i Bliskog istoka imao vrlo bliske veze s velikim brojem ekstremista koji djeluju u redovima ISIL-a”, rekao je Warren.

“Njegovom smrću su oslabljeni kanali za odlazak ratnika iz Sjeverne Afrike u redove ISIL-a u Siriju i Irak. Također je uklonjena osoba koja je dugi niz godina bila aktivna i na polju međunarodnog terorizma”, dodao je.

Nagrada od tri miliona dolara

Američki State Department je početkom juna, ocijenivši da je Harzi bio zadužen da ISIL-u šalje samoubice, ponudio nagradu od tri miliona dolara za informacije o njemu.

Harzija je ispitao sud u Tunisu u vezi s napadom na američki konzulat u Bengaziju i pustio ga u januaru 2013. godine.

U decembru 2012. godine dugo su ga u tuniskoj prijestonici ispitivala četiri agenta Američkog federalnog istražnog biroa.

Američko ministarstvo finansija je u septembru prošle godine registriralo Harzija kao jednog od prvih boraca koji su se priključili ISIL-u, nakon čega je došao na čelno mjesto u halifatu koji je ova grupa proglasila na područjima pod njenom kontrolom u Iraku i u Siriji.

SAD predvodi međunarodnu koaliciju koja izvodi zračne napade na položaje ISIL-a u te dvije zemlje.

Izvor: Agencije