Ljekari bez granica traže prihvatne centre za migrante

Najveći broj migranata bježi iz siromaštvom i ratom zahvaćenih zemalja (EPA)

Zbog velikog broja migranata koji dospijevaju na talijansko i grčko tlo, Europska unija mora pod hitno osigurati prihvatne centre u tim zemljama, preporučeno je iz međunarodne organizacije “Liječnici bez granica”.

Stručnjakinja za migrante te organizacije Aurelie Ponthieu podsjetila je kako je od početka godine na europsko tlo pristiglo najmanje 100.000 migranata te da su na morskim putovanjima preminule blizu 2.000 njih.

Lideri zemalja EU-a trebaju razmatrati hitan plan zbrinjavanja migranata u Italiji i Grčkoj, ali se spekulira kako dogovor neće biti moguć prije srpnja.

Ponthieu je za to vrijeme istaknula kako su timovi “Liječnika bez granica”, raspoređenih u dvije zemlje, prebukirani.

Prema njenim riječima, hitno su potrebna skloništa za hranu, pristup informacijama i pomoć pri identifikaciji žrtava zlostavljanja i mučenja.

Situacija izmiče kontroli

“Situacija trenutno izmiče kontroli u Grčkoj”, naglasila je Ponthieu, dodajući kako zemlje članice EU-a imaju svoju odgovornost u cijeloj situaciji.

Veliki broj migranata putem mora dolazi u Grčku i Italiju u nadi kako će moći dospjeti na tlo drugih europskih zemalja.

Najveći broj njih bježi iz siromaštvom i ratom zahvaćenih zemalja.

UNHCR je ranije objavio kako je prošle godine evidentirano 59,5 milijuna izbjeglih ili prognanih osoba u svijetu, a najveće grupe čine Sirijci, Afganistanci i Somalci.

Prema tim podacima, jedan stanovnik zemlje na svakih 122 izbjegao je u drugu zemlju, potražio utočište u drugom dijelu vlastite zemlje ili tražio azil.

Izvor: Agencije