Za EU novi grčki prijedlog je dobar temelj

U Briselu su počeli ključni pregovori o grčkoj dužničkoj krizi. Završen je sastanak lidera eurogrupe koji prethodi samitu lidera eurozone – najavljenom za večeras.

Grčka je glavna tema ovih sastanaka u Briselu i o njima bi mogla ovisiti budućnost te države unutar eurozone.

Zvanična Atina hitno treba finansijsku pomoć kako bi izbjegla bankrot, no, da bi novac dobila, čelnici eurozone i predstavnici institucija sa Grčkom moraju usuglasiti proces reformi koje bi dovele do ušteda i omogućile naplatu grčkih dugova.

Dok pojedini čelnici eurozone poručuju da od političkog dogovora nema ništa dok institucije ne daju svoje mišljenje o novom grčkom prijedlogu, ministri financija eurozone nakon sastanka kažu da nisu imali dovoljno vremena za ocjenu predloženog, jer je konkretna ponuda stigla tek jutros. Lideri eurogrupe nakon sastanka poručuju da će grčki prijedlog pomno razmotriti.

„Imamo prve utiske, a eurogrupa je zatražila da hitno rade na detaljnom pregledu tog prijedloga i da nam ponude sve pojedinosti kako bi sve to dovelo do mogućeg dogovora naredne sedmice koristeći grčki prijedlog kao osnovu za dogovor. Što se nas tiče posao kreće odmah“, kazao je Jeroen Dijsselbloem, predsjednik eurogrupe.

A upravo sporazum sa institucijama, odnosno kreditorima, ključan je za politički dogovor o Grčkoj, kaže njemačka kancelarka Angela Merkel. Smatra da bi, bez pozitivne ocjene Europske komisije, Europske centralne banke i MMF-a, današnji samit bio samo još jedan sastanak više.

„Moja pozicija, pozicija njemačke Vlade, Wolfganga Schaublea, mene i cijele koalicije jeste da mi imamo kriterije solidarnosti. Napori s druge strane moraju biti vidljivi. I naravno vrlo nam je važna odluka tri institucije, Europske centralne banke, MMF-a, Evropske komisije. To su uvjeti koji nam dozvoljavaju da uopće donesemo odluku“, istakla je Merkel.

Novi prijedlog

Europska unija pozdravila je u ponedjeljak ujutro novi prijedlog premijera Grčke Alexisa Tsiprasa, koji je u telefonskom razgovoru u nedjelju navečer iznio čelnicima Njemačke i Francuske te predsjedniku Europske komisije Jean-Claudu Junckeru.

“Prijedlog je dobar temelj za napredak u pregovorima”, izjavio je šef Junckerovog pregovaračkog štaba.

O novom prijedlogu još nema detalja, no dobrim osnovom za napredak u pregovorima smatra ga i njemački zvaničnik EU-a Martin Selmayr.

Nakon četiri mjeseca natezanja, grčka Vlada pokazala je spremnost na ustupke i nakon maratonskog sastanka ponudila novi prijedlog koji je Tsipras iznio njemačkoj kancelarki Merkel, francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i predsjedniku Europske komisije Junckeru.

Njegov ured izdao je saopćenje u kojem piše da dogovor “treba donijeti konačno, a ne privremeno rješenje” za grčko pitanje, ne navodeći jesu li prijedlozi novi, kako su tražili grčki vjerovnici (EU, Europska centralna banka, MMF) prije presudnog samita eurozone, koji će biti održan u ponedjeljak navečer.

Ne bude li dogovora do kraja juna, Grčka bi se mogla naći u položaju da ne može vraćati MMF-u zajam u vrijednosti 1,5 milijardu eura, koji dospijeva na naplatu.

To bi značilo da ne može servisirati svoje dugove.

Izvor: Al Jazeera i Agencije